• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Kaepernick sitter ner under nationalsången. Foto: TT NyhetsbyråVisa alla (6)
Visa alla (6)

NFL-stjärna i nationalsångsprotest

Uppdaterad
Publicerad
NFL-stjärnan Colin Kaepernick fortsätter sina protester mot hur svarta behandlas i USA genom ett, för många amerikaner, olämpligt uppträdande när nationalsången spelas.

Inför förra matchen med San Francisco vägrade han resa sig upp när ”The star spangled banner” spelades. Och inför matchen mot San Diego på torsdagen knäböjde han under nationalsången. Då fick han sällskap av lagkamraten Eric Reid, som också gick ned på knä.

Kaepernicks protesterar mot uppmärksammade polisskjutningar där svarta amerikaner dödats. På twitter har Kaepernick förklarat sig med orden ”Jag kommer inte att stå upp upp för att visa stolthet över flaggan för ett land som förtrycker svarta och färgade. Det ligger kroppar på gatorna, och folk får betald tjänstledighet och kommer undan med mord”.

Buande från publiken

Men protesten faller inte i god jord. Publiken buade varje gång Kaepernick fick bollen, och det fanns även en banderoll på läktaren med budskapet ”du är amerikan, uppför dig som en”.

Presidentkandidaten Donald Trump tycker att Kaepernicks protester är ”förskräckliga”, men quarterbacken i amerikansk fotboll får starkt stöd av människorättsförkämpar och sportlegendarer som Tommie Smith, sprintern som gjorde Black Power-hälsningen på OS-prispallen 1968.

Väckt debatt om nationalsången

Protesten har även väckt debatt om den amerikanska nationalsångens mindre kända tredje vers, som en del menar hyllar slaveriet.

Tidigare har Kaepernick setts på träningsläger med strumpor mönstrade med poliser som grisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer