Malcolm Jenkins, som är engagerad i frågor kring sociala orättvisor i USA, var en av spelarna som protesterade i natt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Trump rasande efter nya NFL-protester

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem spelare protesterade när NFL-säsongen i amerikansk fotboll startade med träningsmatcher natten till fredag svensk tid.

Tre spelare höjde varsin knuten näve medan två andra knäböjde under den amerikanska nationalsången.

Det var Colin Kaepernick, då spelare i San Francisco 49ers, som startade protesterna 2016 genom att knäböja under nationalsången – en protestaktion för att uppmärksamma sociala orättvisor mot svarta. Protesten spred sig runt om i ligan och delade supportrarna.

USA:s president Donald Trump har hela tiden varit skarpt kritisk till manifestationerna.

”Nu är NFL-spelarna igång igen [...] En fotbollsmatch, som fansen betalar såååå mycket för att se och njuta av, är inte en plats för protester. Var stolta och stå upp under er nationalsång eller bli avstängda utan lön”, skriver han på Twitter efter de senaste protesterna.

Regel på paus

Efter förra säsongen tog NFL fram en regel där protester under nationalsången förbjuds. Denna nya regel har ännu inte tagits i bruk. Spelarfacket har engagerat sig och i samtal med ligan och dess ägare försökt hitta en lösning för hur spelarna bäst kan förmedla budskap kring orättvisor i samhället. Parterna har ännu inte hittat en lösning.

Ingen förändring

NFL säger i ett uttalande angående torsdagens protester att förhandlingar visserligen pågår men tillägger:

”Det har inte blivit någon förändring i NFL:s policy gällande nationalsången. Den kommer att spelas inför varje match och alla spelare och annan personal på planen förväntas stå upp. Personal som inte vill göra det kan välja att stanna i omklädningsrummet (under nationalsången)”.

Malcolm Jenkins i mästarlaget Philadelphia Eagles var en av spelarna som protesterade under natten till fredag. Han har länge varit engagerad i frågor gällande sociala orättvisor i USA.

Bakgrund: NFL-spelare som knäböjer

Proteströrelsen startades av dåvarande quarterbacken Colin Kaepernick 2016. I en protest mot polisvåld mot svarta i USA knäböjde han under nationalsången före en match.

När trenden spred sig anklagade USA:s president Donald Trump spelare som knäböjde för att vanära flaggan. Men protesten växte vidare, och utvecklades delvis också till ett ställningstagande mot Trump.

NFL införde en regel om att lag kan bötfällas om närvarande spelare inte står upp när nationalsången spelas vid matcherna. Denna regel har dock pausats då diskussioner mellan ligan och spelarfacket pågår om en lösning på situationen med spelare som manifesterar under nationalsången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.