Colin Kaepernick knäböjer i protest. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stjärnans tysta protest delar USA

Uppdaterad
Publicerad

NFL-säsongen kickar igång på allvar i natt. Men matcherna har hamnat i skymundan av en hetsig nationalsångsdebatt. En tyst protest från Colin Kaepernick, quarterback i San Francisco 49ers, delar USA.

Allt började med en bild på Twitter från en försäsongsmatch. Jennifer Lee Chen såg att Colin Kaepernick satt ned medan alla hans lagkamrater stod under USA:s nationalsång ”The Star Spangled banner”. Under matchen spreds bilden på sociala medier och i omklädningsrummet efter matchen fick Kaepernick en fråga om varför han satt ned. Han förklarade att det var en protest och att han inte ville hedra en flagga för ett land som förtryckte svarta.

”Allt som alla pratat om i tio dagar”

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Det är allt som alla har pratat om i tio dagars tid, säger sportjournalisten Diane Roberts.

– Det dominerar sportprogram, nyhetsprogram, sociala medier.

De som är arga, de är väldigt arga. Före detta fans har lagt ut bilder på youtube hur de bränner sina matchtröjor med Kaepernicks namn och hans nummer 7. Hemma i Turlock har den lokala smörgåsbutiken tagit bort hans varmkorv från menyn för att visa sitt missnöje.

– Samtidigt möts han av ett enormt stöd, säger Diane Roberts.

”Hans matchtröjor är de mest sålda den här veckan”

– Hans matchtröjor har gått till att bli de mest sålda i laget den här veckan, och de är till och med topp tre i landet just nu. Han har fått sällskap i protesten av sin lagkamrat Eric Reid, och andra spelare från andra lag har också anslutit sig i protesten.

Vad kan han uppnå?

– Uppmärksamhet gällande en fråga som är på riktigt. Ingen som inte är svart kan på riktigt förstå hur det är att vara svart i USA idag, så många år efter slaveriets avskaffande. Det han tar upp är på riktigt. Sitter han i en bil och stoppas av en polis kommer han att behandlas annorlunda än en vit person. Vi behandlas annorlunda överallt.

Och vad kan har förlora på detta?

– Miljontals dollar. Han kan anses vara en bråkstake som sponsorer inte vill associeras med. Men han säger att det inte spelar honom någon roll.

Barack Obama har uttryck sitt stöd

Nationalsångsgate har till och med nått högsta politiska nivå. USA:s president, Barack Obama, har uttalat sitt stöd till Kaepernick, att han är i sin fulla rätt att genomföra sin protest. Samtidigt har republikanernas presidentkandidat, Donald Trump, sällat sig till kritikerna. I en radiointervju föreslog han att Colin Kaepernick skulle hitta ett annat land att bo i om detta inte passade honom.

Och historien är långt från över.

I morgon spelar 49ers sin första match för säsongen, och Kaepernick har lovat att protesten kommer att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer