Idrottsförbund hbtq-vänligast i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Amerikansk fotbollförbundet har som första idrottsförbund i Sverige utsetts till den hbtq-vänligaste arbetsplatsen i landet.

– Vi är glada och stolta. För oss är det en självklarhet att idrott ska vara inkluderande, säger Henric Hedberg på Svenska Amerikansk Fotbollförbundet till SVT Sport.

Sedan 2011 har fackförbundet Unionen årligen delat ut priset till den hbtq-vänligaste arbetsplatsen i Sverige.

Årets vinnare är Svensk Amerikanska fotbollförbundet, som är det första idrottsförbundet i världen att hbtq-certifiera sig.

Känner stolthet

– Vi är glada och stolta. Det känns som ett bevis på att vårt arbete med hbtq-frågor går i rätt väg, säger Henric Hedberg som är ansvarig för jämställdhet, integration och mångfald på förbundet.

– För oss är det en självklarhet att vara inkluderande och att idrott behöver vara det om idrotten ska kunna växa och överhuvudtaget finnas kvar, fortsätter Hedberg.

”Andra förbund borde få eld i baken”

Det är första gången ett idrottsförbund fått utmärkelsen och Emma Benndorf, som spelar i Örebro Black Knights, känner en stolthet över förbundet som arbetar aktivt med hbtq- och jämställdhetsfrågor.

Samtidigt tycker hon att andra större förbund borde komma ikapp.

– Det känns extremt bra. Som damspelare märker jag av förändringar i serien. Förbundet gör den mer jämlik med tanke på var vi spelar, att pokalerna är likvärdiga och att reklam inför matcherna är densamma, säger Benndorf till SVT Sport.

– Att vi som är ett litet förbund är först i världen med en hbtq-certifiering är ganska stort. Men fler förbund som är större, till exempel fotbollsförbundet eller ishockeyförbundet, borde få lite eld i baken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.