Foto: Från twitter

Svenskamerikanen Carlson blir NFL-proffs

Uppdaterad
Publicerad

I NHL vimlar det av svenskar, i NBA har vi Jonas Jerebko, i MLS finns numer Zlatan och ett gäng andra andra svenskar. Men i USA:s största sport har det inte funnits många svenska inslag under åren. Nu blir det ändring på det. I dag blev 23-årige Daniel Carlson draftad av en NFL-klubb.

Passande nog med tanke på Carlsons svenska arv blir det Minnesota Vikings som han går till.

– Spännade att bli en viking, skriver han själv på Twitter.

Carlson har dominerat i sin position som kicker i collegespelet de senaste åren. Han har representerat Auburn Tigers i Alabama,  och har slagit rekord efter rekord. Bland annat gjorde han 92 så kallade field goals under sin tid på skolan.  Det har sedan länge stått klart att han skulle bli upplockad av något NFL-lag efter examen från Auburn. Frågan var vilket lag det skulle bli. I dag kom beskedet att Carlson draftats av Minnesota Vikings.

twitter

Daniel Carlson har en svensk pappa,  Hans Carlson, som var tennisproffs på 80-talet. Han växte upp i USA, men flyttade till Sverige i tidiga tonåren då han gick i högstadiet i Örebro. Carlson flyttade sedan tillbaka till USA och Colorado Springs där han började i high school. Och där tog karriären som amerikansk fotbollsspelare fart.  Carlsons roll på planen är att sparka. Han är en så kallad kicker som gör poäng åt sitt lag genom att sparka bollen genom den, som ett stort U utformade, målställningen. Och det visade sig tidigt att han var oerhört bra på det.  

Så bra att han nu nått hela vägen till det finaste stället en amerikansk idrottare kan tänka sig – in i ett NFL-lag.

Daniel Carlsons ”profile” på NFL.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.