Foto: TT Nyhetsbyrån

Svensklaget tackar ja till Trump

Uppdaterad
Publicerad

NFL-laget Pittsburgh Steelers stannade kvar i omklädningsrummet när den amerikanska nationalsången spelades, som svar på den amerikanske presidenten Donald Trumps kritik.
Däremot har Pittsburgh Penguins, som vann Stanley Cup, tackat ja till Trumps inbjudan.

Som regerande NBA-mästare var det i år Golden State Warriors tur att göra det traditionsenliga besöket i Vita huset. Men inför besöket gick en av laget största stjärnor, Stephen Curry, ut med att han ställde sig mycket tveksam till att göra påhälsningen.

Svaret från Trump dröjde inte länge – presidenten drog tillbaka inbjudan.

Men NHL-mästaren Pittsburgh Penguins, med Patric Hörnqvist och Carl Hagelin i laget, är fortfarande välkomna – och vill besöka Vita huset.

”Vi har varit på ceremonier i Vita Huset efter alla mästerskapssegrar, och träffat presidenterna George W Bush och Barack Obama, och har även accepterat årets inbjudan. Åsikter som står i linje med eller i strid med presidentens politik, handlingssätt eller agenda kan uttryckas på annat sätt. Däremot respekterar vi alla individers och gruppers rättighet att uttrycka sig som de anser bäst”, skriver Penguins i ett uttalande.

Till skillnad mot NFL och NBA, där man protesterar mot hur svarta behandlas i USA, har inte Trump haft några dispyter med NHL, kanske beroende på att hockeylagen inte innehåller så många amerikanska spelare. Pittsburghs 23-mannatrupp innehåller nio amerikaner.

Donald Trump är nöjd med Pittsburgh Penguins beslut.

”Är glad att kunna meddelade att NHL:s mästarlag Pittsburgh Penguins kommer till mig i Vita Huset för en ceremoni. Bra lag!”, skriver Trump på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer