Det svenska landslaget efter segern. Foto: Peter Nilsson

Sverige klart för EM-final i amerikansk fotboll: ”Speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

De låg under med 14-0.

Sedan lyckades det svenska herrlandslaget vända och slå Finland med 22-14.

Sverige är nu klart för EM-final.

”Matchen var en klassisk Finnkampen”, skriver förbundskaptenen BD Kennedy i ett meddelande till SVT Sport.

Regnet öste ner på Myyrmäki stadion utanför Helsingfors – och finländarna fick det tufft när de ställdes mot Sverige i EM-semifinalen i amerikansk fotboll. Svenskarna lämnade med seger till 22-14, efter att ha vänt ett underläge.

”Det är alltid en fantastisk känsla att vinna en match. Det är extra speciellt att slå Finland. Och det är ännu mer speciellt i dag med tanke på att det var EM-semifinal. Det ger oss möjligheten att spela om EM-titeln i sporten vi utövar. Det finns ingen större ära för en atlet.”, skriver förbundskaptenen BD Kennedy i ett meddelande till SVT Sport.

Det hettade inledningsvis till rejält och Finland inledde starkt. Finländarna gick ut med bäst inställning och nollade Sverige inledningsvis till siffrorna 14-0.

”De gav aldrig upp”

Sverige vägrade dock förlora.

Blågult tog sig tillbaka i matchen och hämtade upp till 9-14 inför pausen. Därefter skulle det gå ännu bättre. Sverige plockade 13 raka poäng, utan att släppa ifrån ett enda och säkrade därmed segern.

”Jag är mest stolt över att vårt lag kom tillbaka efter underläge. De gav aldrig upp och hittade ett sätt att vinna. En riktig laginsats.”

”Våra chanser är goda”

Flera svenskar stod för fina insatser. Poängmakarna var Edvin Taborda (sex), Timy Göransson (sex), Philip Juhlin (sex), Nicholas Peterson (2) och Jakob Gorecki (2).

Nu väntar antingen Frankrike eller Italien i final.

”Våra chanser att ta guld beror helt enkelt på vår förmåga att fokusera på uppgiften. Vi måste koncentrera oss på oss själva och utveckla det vi behöver och bygga vidare på det vi gjorde bra.”

Finalen spelas i slutet på oktober.

MER AMERIKANSK FOTBOLL: Se den spektakulära touchdown-passningen (19 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.