Jonna Borgström – världsmästare i aquabike. Foto: Arek Rejs aquabike.net

Jonna Borgström världsmästare i aquabike

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Borgström tog sin första VM-titel i aquabike. Hon säkrade guldet i Ski Ladies GP1 med en tredjeplats i den sista heatet i finaltävlingen i Kuwait City.

– Många års hårt jobb, skönt att det äntligen lönade sig, säger hon till SVT Sport.

Emma-Nellie Örtendahl såg till att det blev svensk dubbelseger i VM-serien. Den trefaldiga världsmästaren slutade tvåa i dagens heat bakom Jasmiin Ypraus, Estland. En ny succé för svensk aquabike med totalt fyra medaljer i Kuwait.

– Det har varit ett tufft år av olika anledningar, men sex medaljer i klassen sen 2015 (guld eller silver) kan jag knappast vara missnöjd med. Speciellt när guldet gick till Sverige, säger Emma-Nellie Örtendahl.

Tre tredjeplatser räckte

Borgström, 24-år från Henån i Bohuslän, dominerade VM-premiären i Olbia Italien i augusti. När den sista deltävlingen i Sharjah, Förenade Arabemiraten , ströks från VM-programmet, blev helgens tävling i Kuwait avgörande. Borgström tog tre tredjeplatser och höll därmed undan för sina konkurrenter i jakten på ett första VM-guld.

Örtendahl, som hade en rejäl krasch i premiären, fick nöja sig med silver. Men det blev ändå ett guld – i parallellslalom – som Emma-Nellie vann för femte året i rad.

Samuel Johansson tog silver i parallelllslalomen i sittande klassen Runabout GP1.

ARKIV: Svenska framgångar i aquabike-EM (5 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.