Duplantis: ”Har fått utstå mycket hat”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren var i princip ett enda långt lyckorys för Armand Duplantis – men framgångarna har även fört med sig en mörkare sida. Det handlar om att ”Mondo” valde att tävla för Sverige i stället för USA.
– Jag fick utstå mycket hat och höra saker som jag inte hade väntat mig att höra av folk, säger Mondo Duplantis till SVT Sports Björn Becksmo på plats i Baton Rouge, Louisiana.

Hans mamma Helena Duplantis är född i Sverige och hans pappa Greg är född i USA. Mondo har därmed dubbelt medborgarskap och valde alltså att tävla för Sverige.

– Många var arga för att jag tävlade för Sverige. Jag antar att de var amerikaner, men jag ville inte läsa allt. Jag vill inte läsa hatkommentarer, säger Mondo.

Men istället för att gräva ner sig över allt hat så väljer Mondo att vända på det hela och se det från den ljusa sidan.

– Man får bara hatkommentarer om man är bra på nåt, annars bryr sig ingen. På sätt och vis känner jag mig lite stolt för nu har jag nått en punkt där folk antingen avskyr eller gillar mig.

Stort självförtroende

Han har alltid haft en stark tro på sig själv och vad han klarar av.

– Jag kan absolut se mig själv som OS-guldmedaljör.

Har du sett den mentala bilden i ditt huvud?

– Ja, i princip varje kväll.

– Det är något jag drömt om sen jag var sex år gammal. Att stå överst på EM-pallen var bara ett steg närmare de yttersta målen i min karriär som är OS-guld och världsrekord.

SVT Sport har träffat Armand Duplantis på hemmplan i Louisiana, USA. Se stjärnmötet i reportaget nedan där han berättar om EM-guldhoppet, hatet efteråt och OS-drömmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer