Foto: Scanpix

Sävehof tog femte raka SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Sävehof är svenska mästare för femte gången i rad sedan man slagit Lugi med 38-34 efter förlängning inför ett utsålt Scandinavium i Göteborg.

– Vad kul det var! Det är så här det ska vara, det känns så jävla gött. En hel säsong, det avgörs med en match, säger Ida Odén som var målbäst i finalen med nio mål till SVT Sport.

Sävehof obesegrade under säsongen

Elitserien i handboll 2012-2013

Lugi störde Sävehof, som inte tappat en enda poäng i serien och inte förlorat under slutspelet, med sitt otroligt aggressiva försvar och ledde med 16-15 i halvtid. Trots tidigt 4-1-överläge för Sävehof.

Till andra halvlek bytte Sävehof in Johanna Bundsen i målet och då vände matchen till Sävehofs fördel. Laget från Partille ledde länge i andra halvlek, men Lugi krigade sig tillbaka än en gång och tog matchen till förlängning.

Där punktmarkerades Lugis Nathalie Hagman och Sävehof gick ifrån till 33-30 efter den första femminutershalvleken. Och när Maria Adlers skott blockades med knappt två minuter kvar, och Jenny Alm satte 37-34, var Sävehofs sjunde SM-guld på åtta år säkrat.

– Deras försvar var jävligt jobbigt men vi vann, sa Ida Odén som återigen kan tillskrivas titeln ”guldhjälte”. Andra året på raken som Odén är bäst på plan.

”Jävligt tungt”

– Det är jävligt tungt, samtidigt är jag så stolt över tjejerna. Det är surt att förlora men jag är nöjd ändå, eller jag är inte nöjd men vi gör en jättebra match. Det är känslosamt. Jag kommer sakna tjejerna mycket, säger Lugis bästa målskytt Maria Adler som kommer att spela med Odense i danska ligan nästa säsong

Sävehofs mästarlag

Målvakter:

Johanna Bundsen, 21 år, fem SM-guld.

Filippa Idéhn, 22 år, ett SM-guld.

Utespelare:

Martina Adamsson Jensen, 23 år, två SM-guld.

Linn Blohm, 20 år, tre SM-guld.

Louise Sand, 20 år, tre SM-guld.

Hanna Fogelström, 22 år, sex SM-guld.

Ida Odén, 26 år, sex SM-guld.

Jamina Roberts, 22 år, fyra SM-guld.

Frida Tegstedt, 25 år, sex SM-guld.

Jenny Wikensten, 24 år, sju SM-guld.

Edijana Dafé, 22 år, två SM-guld.

Elin Karlsson, 24 år, ett SM-guld.

Jenny Alm, 24 år, två SM-guld.

Amanda Sundberg, 18 år, ett SM-guld.

Ola Bränholm liverapporterade från finalen i Handbollsbloggen.

Fakta

De senaste dammästarna

2004: Skuru.

2005: Skuru.

2006: Sävehof.

2007: Sävehof.

2008: Skövde.

2009: Sävehof.

2010: Sävehof.

2011: Sävehof.

2012: Sävehof.

2013: Sävehof. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien i handboll 2012-2013

Mer i ämnet