Bäst i Sverige – men ensam i sin sport

Uppdaterad
Publicerad

Nordisk kombination står på VM-programmet i Falun – men inte en enda svensk kommer till start. Den regerande svenske mästaren har en bit kvar till världscup-nivå – han går fortfarande på högstadiet.

Anton Eriksson satsar på nordisk kombination. Det är en kombination av längdskidåkning och backhoppning. Och han är nästintill ensam i Sverige.

– Det är bara jag som åker i Sverige. Det är rätt så ensamt men det går ju. Än så länge, säger han till SVT Sport.

Han är regerande svensk mästare – två kom till start på SM.

– För Antons del som är i princip själv i den åldern som satsar så får han ju visa mycket egen vilja och tänka långsiktigt, säger tränaren Jerker De Wall.

– Han tränar nog varje dag. Hoppning kommer vi att köra fyra gånger i veckan.

”Jag ska försöka få ihop det så bra som möjligt”

Jerker De Wall har själv tävlat i nordisk kombination och vet vad som krävs för att lyckas.

Vad ger han för råd?

– Träna mycket. Och sedan hur jag ska bli så bra i backen som möjligt alltså bli mer teknisk, säger Eriksson.

Anton Eriksson går fortfarande på högstadiet, närmare bestämt i åttonde klass. Och han har en plan för sin fortsätta satsning på sporten.

– Jag ska försöka komma in på skidgymnasiet först. Och sedan ska jag träna backhoppning på fritiden och försöka få ihop det så bra som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.