Fredrik Reinfeldt Foto: SVT

Statsminister Reinfeldt manifesterar mot fotbollsvåldet

Uppdaterad
Publicerad
Bara två timmar efter att Djurgårdsledarna hoppat av kallade Fredrik Reinfeldt till en presskonferens för att visa att regeringen tar avstånd mot våldet och hoten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt beklagade avhoppen inom Djurgården, ett unikt blixtutspel från toppolitiken gentemot idrotten på så kort varsel – utan att passera utdragna utredningar.

-Det är ett stort nederlag att de känner att de måste göra så här och inte har tillit till de rättsvårdande samhällsinstanserna, säger Dif-supportern Reinfeldt och betonar klubbsympatierna inte har något med hans presskonferens att göra.

-Jag hade gjort likadant om det handlat om IFK Göteborg eller AIK.

-Det är viktigt att markera när en gräns har passerats, vilket skett här, vi  har att välja mellan huliganism eller demokrati och i alla fall för mig är valet enkelt, säger Reinfeldt som vill att snabbare åtgärder sker mot huliganerna och att samhället nu mobiliserar på alla plan.

-Det kan inte vara så att inget händer utan att de kan fortsätta. Det är inte acceptabelt att de här våldets advokater sätter agendan.

”I morgon slår de sin hustru och sina barn”

I dag slåss det med varandra, i morgon kommer de att slå sin hustru och sina barn, det finns i alla fall risk för det, därför måste vi hitta våldsverkarna. Vi måste markera att detta. Vi gör inte det i dag i tillräcklig utsträckning, säger Reinfeldt.

Reinfeldt, som tidigare kommenterat Björn Erikssons huliganutredning, där bland annat JO och JK riktat kritik, säger nu att man gått flera krav till mötes, bland annat kriminaliseringen av att kasta in saker och att man underlättat för att placera videokameror på läktarna.

Reinfeldt berättade också att han var upprörd efter Uppdrag Gransknings reportage om firmakulturen, ett reportage som nu blir än mer aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

hot inom idrotten

Mer i ämnet