Helena Ekholm i skidspåret. Foto: Scanpix

Sveriges första stafettseger någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Helena Jonsson förde Sverige till sin första stafettseger i världscupen någonsin i tyska Ruhpolding. -Alla fyra gör det jättebra, berömde SVT:s expert Magdalena Forsberg.

Det började bra redan på första sträckan när Elisabet Högberg klarade sig med två bom (7:e plats). Anna Carin Olofsson åkte upp Sverige till andraplats och klarade sig med en bom.

Största utropstecknet för dagen var Anna Maria Nilsson som gjorde en riktigt bra tredjesträcka, speciellt på skidorna. Helena Jonsson hade råd med en bom i sista liggande.

I sista skyttet såg Helena Jonsson ut att skjuta fullt och föra Sverige mot en storseger men då kom bommen. Som hon hade råd med.

-Det var för spänningen skull, skrattade Jonson till SVT efteråt.

Hon lämnade vallen sju sekunder före Zaitseva men drog bara ifrån.

-Jag var trött sista varvet så det var skönt när jag fick höra att jag drog ifrån.

För fyra år sedan fanns det inget damlag som körde skidskyttestafett för Sverige.

-Inför första tävlingen det året sade till tjejerna att målet var att inte bli sist, berättar tränaren Wolfgang Pichler.

Kunde du ana att Sverige skulle vinna en världscuptävling så här snart?

-Nej, men det här är jag stolt över. Den här segern visar hur långt man kan komma med hårt arbete och bra organisation.

Forna världscupsegrarinnan Magdalena Forsberg kommenterade triumfen i SVT. Hon fick själv aldrig vara med att vinna en världscupstafett i skidskytte.

-Jag förstår att det måste vara någonting alldeles speciellt. Det var en fantastisk prestation av alla fyra, sade Forsberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.