31 medaljer fick lämnas tillbaka efter dopning i OS i London 2012. Foto: TT

31 medaljer från London-OS fråntagna efter omtestning

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett omfattande omtestningsprogram har 31 medaljer från London-OS 2012 fråntagits dopade aktiva. Det visar en sammanställning gjord av den internationella testningsorganisation ITA.

Det var 2018 som IOK gav uppdraget att göra omtester av prover från OS i London sex år tidigare. 2727 prover testades igen av International Testing Agency (ITA), en process som nu har utmynnat i en slutrapport. Under årens lopp har enstaka namn och idrotter offentliggjorts och flera av de aktiva stängdes av flera år före 2018. Nu har ITA gjort en total sammanställning av sina resultat.

Det handlar framför allt om aktiva från Ryssland och Belarus och om idrotterna tyngdlyftning och friidrott. Sammanlagt har 31 medaljer dragits tillbaka: Åtta guld, 14 silver och nio brons.

De flesta har åkt fast för anabola steroider genom upptäckt av långtidsverkande metabolit (LTM-test), något som inte kunde upptäckas 2012. Sammanlagt upptäcktes 73 dopningsöverträdelser efter att testmetoderna förfinats, där alltså 31 medaljörer blev diskade.

Ryssland är den värsta överträdaren och blir av med två guld, tio silver och ett brons. Kazakstan blir av med fyra medaljer – alla i guld i tyngdlyftning.

Fakta kring omtestning av dopningsprover från London 2012:

Länder (topp tre):

Ryssland, 21 aktiva

Belarus, 11

Ukraina, 7

Idrotter:

Tyngdlyftning 36

Friidrott 28

Brottning 9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.