• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa program just nu inte att se i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

40-årsjubileum för Sveriges första målskytt

Publicerad

Nyligen gjorde Kosovare Asllani det 1000:e landslagsmålet för Sverige. Cirka 40 år tidigare gjorde Ann Jansson det första mot Finland. – En härlig tåpaj, säger Jansson till SVT Sport.

Första damlandskampen i fotboll spelades 1973, mot Finland. Men den slutade 0-0. Det första svenska landslagsmålet gjordes av Ann Jansson 1974, också mot Finland, i Mariehamn.

Hammarbyaren, 17-åriga Jansson, kom in som avbytare och satte det historiska målet med en klassisk tåfjutt.

– Helt fantastiskt vad långt damfotbollen utvecklats på de här 40 åren. Det är en helt annan organisation, säger Jansson till SVT Sport.

I kväll, före avspark i VM-kvalet mot Nordirland i Växjö, är Ann med och prisar Kosovare Asllani, som i april, i bortamötet med Nordirland, på en lika blöt och svårspelad plan som den i Mariehamn för 40 år sen, satte Sveriges 1 000:e landslagsmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer