Åkarna hyllar förbundskapten Grip

Publicerad

Medaljregnet fortsätter över de svenska längdskidåkarna.
Nu hyllar åkarna förbundskaptenen Rikard Grip som mannen bakom framgången.

-En stor del i det som händer här har att göra med Rikard Grips sätt, säger Johan Olsson.

Nio medaljer på åtta tävlingar. Det svenska längdskidlandslaget har redan överträffat alla förväntningar under OS i Sotji – och då återstår fortfarande fyra lopp: dubbla sprintstafetter, tremilen och femmilen.

-Jag tror att alla svenskar som står på startlinjen har chans på medalj. I det här mästerskapet verkar ju allt kunna hända, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Tog över i april

Landslagsåkarna själva lyfter nu fram Grip och organisationen runt honom som en av de största anledningarna till OS-framgångarna, som kommer efter ett turbulent år där den nya landslagsledningen fanns på plats först under förra våren.

Rikard Grip tog över huvudansvaret som förbundskapten i april och satte sig direkt ner och ringde till de mer erfarna åkarna i landslaget för att få deras hjälp att lägga upp säsongen.

-Jag blev jävligt glad när det visade sig att det var han, säger Johan Olsson, som menar att just det samtalet har stor del i att Sverige nu, som första nation sedan 1972, står med OS-guld i både dam- och herrstafett.

-Han ville ha vår åsikt. Vi som har rutin och som har tagit medaljer tidigare har fått säga att det här vill vi göra och det här vill vi satsa på. Jag tror att det är väldigt stora ledare som gör det, säger Olsson.

Tränat hårdare

För herrlandslaget har åkarnas röster gjort att de tränat hårdare och tuffare än någonsin tidigare.

-Vissa pass har varit brutala. Jag tror att det har varit väldigt viktigt för hela laget att få den här motivationen. När man gör de här passen då man kör 6 x 13 minuter uppför en svinbrant backe, det är klart att är en grym skillnad om det är vi själva som har bestämt det, säger Johan Olsson.

Förbundskaptenen själv vill tona ner sin egen betydelse, och menar att beslutet att ta hjälp av åkarna också till viss del berodde på att OS bara låg nio månader bort.

-Det var ett viktigt år och det var väldigt viktigt att saker och ting skulle börja flyta på en gång. Jag är en pusselbit som alla andra. Vi har olika roller och gör olika saker, och det viktigaste för mig är att alla ska känna att de är väldigt betydelsefulla och att de har en enormt viktig uppgift i det här laget, säger Rikard Grip.

-Jag är fortfarande lilla Rikard från mammas gata, och det kommer jag fortsätta att vara. Det är svårt att förstå egentligen vad det är vi gör här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet