Svenske experten: ”Ryssarna har inte gjort det de skulle”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet och dopingkommissionen står enade: de anser det olämpligt att säga välkommen tillbaka till den ryska antidopningsbyrån Rusada.

– Ryssarna har inte gjort det de skulle, säger Åke Andrén Sandberg som är ordförande i dopingkommissionen.

Den så kallade McLaren-rapporten konstaterade rysk statsdopning i samband med OS i Sotji 2014, men ryssarna har vägrat erkänna detta, eller ge tillgång till utförda dopningsprover. Signalen nu från den internationella antidopningsbyrån Wada om att Rusada kan få komma tillbaka i gemenskapen har fått kritik även inom Wada, till exempel har den tidigare längdstjärnan Beckie Scott hoppat av i protest.

– Ryssarna måste säga att det har begåtts fel och att de ska rätta till det. Och proverna som är tagna på idrottsmännen måste vi få tillgång till, säger Åke Andrén Sandberg till SVT Sport.

Sverige ställer sig bakom uppropet från de internationella antidopingledarna till Wada att inte erkänna Rysslands antidopingorganisation.

”För att skydda de rena idrottsutövarnas intressen är det av största vikt att WADA vidhåller de krav som ursprungligen framställts avseende Rysslands anti-dopingarbete och inte vänder ryggen till majoriteten av världens idrottsutövare – de som tävlar rent genom att WADA själv reviderar och mildrar kraven på Ryssland”, skriver Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Det är Wadas oberoende granskningskommitté som rekommenderat att avstängningen mot Ryssland bör hävas. På torsdag ska Wadas styrelse rösta i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.