Alshammar gravid

Simstjärnan Therese Alshammar står nu inför en ny utmaning i karriären men framför allt i livet – VM i Barcelona i sommar är inte längre planen.

– Jag är nämligen gravid och väntar barn och har en helt annan utmaning och syn på tillvaron men är överlycklig, berättar en sprudlande glad Therese Alshammar för SVT Sport. Födseln är planerad till i början av juni.

– Det är en otrolig omställning dels fysiskt i kroppen och sen även mentalt så kommer det en hel del funderingar och tankar på livet som är mycket större än vad jag har haft tidigare då jag bara haft mig själv att tänka på. En hel del förändringar men som jag ser som jättepositiva och fantastiska.

Fortsätter träna

Redan  efter att OS-drömmarna krossats i London av ett diskbråck berättade Therese Alshammar att hon satsar vidare på simningen, ett beslut graviditeten inte ändrat på.

– Jag har kunnat träna, inte lika intensivt som tidigare men i stort sett samma antal pass i veckan. Jag har så klart fått ändra saker för säkerhets skull för att ta hand om kroppen som förändras men det är ju en annorlunda utmaning när man är van vid att bli bättre och bättre. Nu har jag ju upplevt motsatsen, oavsett hur mycket jag anstränger mig, så blir jag faktiskt sämre och sämre men det ser jag ju som att det leder till någonting underbart ändå till slut, berättar Alshammar.

Med sina 71 medaljer från internationella mästerskap är hon redan Europas främsta simmare genom tiderna sett till antalet medaljer, men 35-åringen brinner fortfarande för sin sport. När tävlingscomebacken blir är ännu oklart men att den blir råder ingen tvekan om.

– En av mina största drömmar är att försöka fortsätta tävla och se om jag kan utvecklas än mer och bli ännu bättre, men det återstår att se.

”Vill bli snabbast i världen igen”

– Konstigt nog när det här har blivit en del av min vardag att man har fått tänka på andra saker och inte ha så mycket prestation i min träning så har jag ju märkt att det finns en hel del kvar som jag skulle vilja göra och förverkliga.

Jag har fortfarande en längtan till att simma snabbast i världen igen.

Graviditeten och barnets hälsa går i första hand men Alshammar hoppas att kunna vara tillbaka och tävla i världscupen i höst och utesluter inte en fortsatt satsning mot kommande stora mästerskap.

Är det möjligt med ett till OS?

– Man ska aldrig säga aldrig. Jag tycker ju att simning är fantastiskt roligt och så länge jag känner det så kommer jag att fortsätta med min idrott. Vad som helst kan hände men det vore ju så klart otroligt roligt om det gick men, idag lovar jag ingenting utan idag är det så mycket annat som är osäkert, så jag vill inte sätta mer på spel utan det här (graviditeten) blir ett fantastiskt nytt äventyr oavsett hur det blir.

Privatlivet förblir privat

Alshammar har länge varit en av simningens frontfigurer såväl i Sverige som utomlands, men få vet något om hennes privatliv.

Johan Wallberg har varit hennes tränare sedan 2004. Att Wallberg och Alshammar också är ett par privat sedan flera år tillbaka är något de valt att inte berätta offentligt. Det är simningen som ska stå i fokus menar den svenska världsstjärnan.

– Alla förhållanden, oavsett om det är privat eller arbetsmässigt har sina utmaningar, så klart även för oss. Därför har det varit väldigt viktigt för oss att skilja på den privata relationen och den vi har i våra yrken.

– De utmaningar vi möter på jobbet inom simningen, delar vi gärna med oss av men det som rör vårt privatliv håller vi gärna för oss själva.

Therese Alshammar och tränaren Johan Wallberg återvänder nu i vår till Sverige efter att ha bott utomlands i flera år. Stockholm blir deras nya bas och beräknad nedkomst är i början av Juni.

Therese Alshammar

Född: 26 augusti 1977

Meriter:

Victoriastipendiet 2000

Jerringpriset 2010

SvD:s Bragdmedalj 2011

HM Konungens medalj 8:e storleken

Långbana

 2 OS-silver

 2 VM-guld

 5 VM-silver

 1 VM-brons

10 EM-guld

  7 EM-silver

  4 EM-brons

Kortbana

10 VM-guld

  3 VM-silver

  4 VM-brons

15 EM-guld

  5 EM-silver

  2 EM-brons

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.