Älskad eller hatad – Cristiano Ronaldo

Uppdaterad
Publicerad

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro en gudbenådad fotbollsspelare som folk antingen älskar eller hatar, det finns inga mellanlägen när det gäller Portugal och Real Madrids Cristano Ronaldo.

Han föddes 5 februari 1985 och fick namnet Ronaldo efter sin pappas favoritskådespelare, den dåvarande amerikanske presidenten Ronald Reagan. Som 16-åring skrev han på för den portugisiska storklubben Sporting och efter två år och 25 matcher hade en viss skotte vid namn Alex Ferguson fått nys om den gudbenådade teknikern och värvade honom till Manchester United för 12 miljoner pund.

Det var dock nära att Ronaldo hamnat i Liverpool för det var den dåvarande tränaren Gerrard Houllier som först fick upp ögonen för den då 16-årige Ronaldo, men avböjde att värva honom då han tyckte att fysiken hos portugisen var för klen. Något som Ferguson struntade i och slog till.

Ansvarsfullt nummer

I Manchester United tog han gunstligen David Beckhams plats till höger på mittfältet och samtidigt fick han ta över Becks tröjnummer 7. En tröja som burits av många United-legendarer som Bryan Robson, George Best och Eric Cantona.

Ronaldo imponerade omgående även om hans fallenhet för att ramla lätt och ofta skapade irritation hos både motståndare och dess fans.

Ju bättre det gick för United och Ronaldo desto högre växte sig rykten om att han var på väg till Real Madrid. De tystnade inte ens när han skrev på ett nytt femårsavtal med United 2007.

Rekordsäsong 2008/09

2008/09 var Ronaldo stekhet. Säsongen inleddes med att United lämnade in en anmälan till Fifa för att Real Madrid otillåtet hade kontaktat portusien i hopp om en övergång.

I december tilldelades han Ballon d'Or den förste Unitedspelare att få det priset sedan George Best 1968. I januari vann utnämndes han av Fifa till årets spelare. United vann ligan men föll i Champions League-finalen mot Barcelona. Ronaldo avslutade säsongen med 26 mål trots att han missat inledningen på grund av en vristoperation.

Real trots allt

Den 11 juni 2009 så meddelade Manchester United att man accepterat en bud på 80 miljoner pund från Real Madrid efter att Ronaldo själv bett om att få bli såld. Spelaren själv tackade Alex Ferguson och sa att han var den viktigaste personen i hans fotbollskarriär.

Efter en bra men vinstlös första säsong med Real Madrid reser nu Cristiano Ronaldo till Sydafrika med sitt Portugal för att jaga ett VM-guld. Det blir hans andra VM-turnering.

Johan Lundell

Cristiano Ronaldo

Född: 5 februari 1985 Madeira, Portugal

Vikt:84,5 kg

Längd:186,5 m

Klubbhistorik:

Sporting Lisabon 2001-2003

Manchester United 2003-2009

Real Madrid 2009-

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.