Enligt Anders Bengtcen, ny ambassadör i Qatar, kritiserar Sverige ofta lagar som diskriminerar mot homosexuella. På bilden till höger syns Kajsa Berqvist insvept i en regnbågsflagga. Foto: Sweden Abroad och Bo Håkansson/SVT

Ambassadören om Kajsa Bergqvists kritik mot Qatar

Publicerad

I Qatar, som är värd för friidrotts-VM, kan homosexualitet i sällsynta fall straffas med döden. Nu svarar Anders Bengtcen, ambassadör i Doha, på kritiken från Kajsa Bergqvist och ger sin bild av Sveriges relation med Qatar.

Jag tror inte att det går att komma ifrån en olustkänsla att befinna sig i ett land där man inte är accepterad”.

uttryckte sig Kajsa Bergqvist, före detta höjdhoppare och SVT:s expert i sändringarna från friidrotts-VM, apropå att vara på plats i Qatar – ett land där homosexualitet fortfarande är olagligt. Qatar står som värd för friidrotts-VM som pågår mellan den 27 september och 6 oktober. Något som Kajsa Bergqvist, som är uttalat gay, är kritisk till.

– Vissa tycker att det är bra så att de tvingas sätta ljus på de här frågorna. Men jag tycker att kravet borde vara att man ändrar lagstiftningen och respekterar mänskliga rättigheter innan man får arrangera stora mästerskap, säger hon.

Ambassadören: ”Vi är kritiska mot diskriminering”

Samtidigt är frågan komplicerad. Enligt UD är de diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Qatar goda. 2014 öppnades den svenska ambassaden i Doha och flera svenska företag som exempelvis H&M, Volvo och Ikea finns representerade i landet.

Anders Bengtcen tillträdde som ambassadör i Qatar för mindre än en månad sedan. Han hade tidigare inte tagit del av Kajsa Bergqvists kritik men säger så här om hennes uttalande:

– Generellt är den svenska inställningen att vi är emot all form av diskriminering och det är någonting som vi påtalar varhelst vi ser detta. Vi är kritiska mot diskriminering och lagstiftning som diskriminerar HBTQ-personer, kvinnor och flickor.

Du har själv sagt att relationen med Qatar är viktig för Sverige, är det svårt att framföra den här typen av kritik i ljuset av det?

– Nej, jag tycker att det är en del av en öppen och bra relation att man kan framföra kritik när det gäller de här områdena. Att man kan ha en dialog om sådana här saker är viktigt.

”En mängd olika frågor där utvecklingen är positiv”

Anders Bengtcen anser samtidigt att frågan är allt för komplex för att redogöra kortfattat.

– Det finns en mängd olika frågor där utvecklingen i Qatar i många delar har varit positiv, men det finns också problem. Det som är viktigt att påpeka är att trenden är positiv när det gäller många av de här frågorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.