Analys av Björgens astmamedicin – Karlsson: ”Inte prestationshöjande”

Publicerad

Med mindre än två veckor kvar till VM i längskidor väljer nu världens bästa skidåkare Marit Björgen att tala ut om sin dispens för dopningsklassad medicin.

-Läkemedlet jag tar heter Symbicort. Utan det hade jag inte varit världens bästa skidåkare, säger Marit Björgen till mig då vi träffas i Italien.

Marit Björgen strålar ikapp med solen som gassar över Seiser Alm. Här i hjärtat av Dolomiterna laddar Marit Björgen inför det som kommer bli hennes karriärs häftigaste veckor – VM på hemmaplan i Holmenkollen. Hennes säsong har varit fantastisk. 15 segrar, och bara två gånger har hon fått stryk, båda gångerna i sprint. på distansloppen har hon varit överlägsen.

Framgångar som mötts av skepsis
Men Björgens framgångar har också mötts av skepsis av många, sedan det blev känt att hon har dispens för ett astmapreparat som står upptagen på den förbjudna dopningslistan.
När Marit vinner får vi massor av mail till ”Vinterstudion” där folk är arga och förbannade över att Marit tillåts ”fuska”. Våra tittare har svårt att ta till sig hur man kan vara överlägsen och tillåtas dopa sig. Det är inte så konstigt, för det verkar ju ologiskt.

Inte bara TV-tittare reagerar. Inför den här säsongen sa Marit Björgens värste konkurrent i spåren, polskan Justyna Kowalczyk, att ”utan mediciner hade Marit Björgen aldrig vunnit. Hon vet säkert om att hon inte skulle slå mig eller de andra åkarna utan sina astmamediciner”. Kowalczyk sa även att ”jag laddar i spåren medan Björgen laddar på apoteket”.

Nu väljer Marit Björgen att för första gången prata ut om sin dopningsdispens:
-Jag tar Symbicort. Det är första gången jag berättar det för media.

Vad är det för ett medel?
-Såvitt jag begriper det är det inte det starkaste medlet som finns. Och det är många fler än jag som har dispens för Symbicort.

Om du inte tog detta medlet – hur bra skulle du vara då?
-Min ventilation var reducerad 20 procent, så jag skulle nog inte vara lika bra.

Skulle du fortfarande vara bäst i världen?
-Det tror jag inte.

Under en längre tid har det ryktats om att Marit Björgens dispens skulle gälla ett betydligt starkare ämne som heter Clenbuterol, men så är alltså inte fallet.
Det var väldigt skönt att höra henne förneka det, för Clenbuterol är ett preparat som dels har en viss anabol effekt, och dessutom är förknippat med östtysk friidrottsdopning i början av 1990-talet.

”Symbicort ett rent preparat”
Nu handlar det om Symbicort, vilket enligt de läkare jag pratat med är att betrakta som ett ”rent preparat”. Det finns enligt expertisen inga prestationshöjande effekter, förutom att det normaliserar luftflödet för astmatiker. Jag som inte har astma skulle inte förbättra mig något genom att ta detta preparat.

Marit Björgen tycker själv inte hon haft någon anledning att tala om vilket preparat hon har dispens för tidigare, men gör nu alltså ett undantag.
-Jag har inte själv något problem med att jag har denna dispensen. Det kommer alltid finnas folk som har åsikter och som spekulerar om dopning. Sådan är världen, men det viktigaste är att jag är trygg i vad jag själv tycker, säger Björgen, som även berättar att hennes målsättning inför hemma-VM är att vinna ett individuellt guld.

Jag kan dock se att det visst finns ett problem med denna typen av dispenser:
Med tanke på alla dopningsfallen skidsporten haft är det ju inte självklart att publiken begriper att hon som är överlägset bäst tillåts ta ett förbjudet ämne. Därför är det bra att Marit nu talar öppen om det.
Överlag tror jag skidsporten skulle vinna på att bättre förklara hur det funkar med dispenser. Men framför allt borde man arbeta för att få bort vissa preparat från dopningslistan.

Vad säger du till dom som tycker att Björgen är en fuskare?
Jag förstår att dom undrar. Diskussionen om i vilken utsträckning man ska utjämna naturliga skillnader och variationer mellan människor är näst intill filosofisk och har inga säkra svar.

Men man ska veta att Björgen är långt ifrån ensam om denna dispens. redan i November avslöjade SVt Sport att hälften av skidåkarna i svenska laget har dispens för astmamedicin. Nu vet vi att deras dispenser till stor del är identisk med den Marit Björgen har. Men jag får inga mail om ”fusk” och ”dopningsmonster” när till exempel Anna Haag vinner i världscupen.

Jonas Karlsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer