Angerer guldhjälte för Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska målvakten Nadine Angerer blev stor matchhjälte när hon räddade två straffar i finalen som slutade 1-0 till Tyskland. Matchens enda målskytt blev Anja Mittag.

– Nu ska vi festa, säger hon till SVT Sport.

Friends Arena var nästan fullsatt med 41 301 i publiken och de fick se en händelserik match som slutade med ännu ett tyskt EM-guld, deras sjätte raka.

– Jag är jätteglad. Vi gav aldrig upp, säger målskytten Anja Mittag som till vardags spelar i LDB Malmö till SVT Sport.

Fotbolls-EM 2013

Hur har den tyska EM -resan varit?

– Det var annorlunda jämfört med tidigare år. Vi har haft många unga spelare i truppen som inte har spelat så många matcher tidigare. Vi gjorde inte heller en bra turnering då vi förlorade en match för första gången på 20 år. Men vi slog Sverige och nu Norge och blev europamästare igen. Och jag antar att de andra länderna hatar oss för det. Sorry, men man måste slå Tyskland om man vill vara på topp, fortsätter Mittag.

Hur ska ni fira?

– Vi ska dricka och dansa!

Nadine Angerer, Tysklands målvakt, räddade två straffar under matchen.

– Strafflycka. Den första straffen hade jag tur med då den tog på benet och den andra lyckades jag också rädda. Men det är lättare att vara målvakt än skytt vid straffar, säger en glad Nadine Angerer till TV4.

Sveriges förbundskapten Pia Sundhage hyllade också Angerers insats.

– Det är inga bra straffar men målvakten tar båda. Angerer gör det fantastiskt bra, säger Sundhagen till TV4.

Norge inledde andra halvlek piggt, men efter 1-0 målet, som inhopparen Anja Mittag gjorde i matchminut 49, tog tyskorna över matchen mer och mer. Norske målvakten Ingrid Hjelmseth hade fullt upp i målet med stolpträffar och nickar på mål. Men trots tysk dominans i finalen var Angerer inte riktigt nöjd.

– Vi spelade inte så bra, men vi fightades hela tiden, säger Angerer. Dagens finalförlust blev extra tung för Norge som bränner två straffar och dessutom får ett mål bortdömt som offiside i andra halvlek.

Tidigare EM-mästare

2013: Tyskland-Norge, 1-0 (Sverige).

2009: Tyskland-England, 6-2 (Finland).

2005: Tyskland-Norge, 3-1 (England).

2001: Tyskland-Sverige, 1-0 efter förlängning (Tyskland).

1997: Tyskland-Italien, 2-0 (Norge/Sverige).

1995: Tyskland-Sverige, 3-2 (finalen spelades i Tyskland, semifinalerna avgjordes genom dubbelmöten i inblandade länder).

1993: Norge-Italien, 1-0 (Italien).

1991: Tyskland-Norge, 3-1 efter förlängning (Danmark).

1989: Västtyskland-Norge, 4-1 (Västtyskland).

1987: Norge-Sverige, 2-1 (Norge).

1984: Sverige Europamästare. Dubbelmöten mot England (1-0 och 0-1) följdes av straffar där Sverige vann med 4-3 (Sverige/England).

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2013

Mer i ämnet