Anja Pärson gör expertcomeback

Uppdaterad
Publicerad

Anja Pärson är tillbaka i SVT. Den förra alpinstjärnan ska axla manteln som första expert i världscupen och VM i Vail i februari. – Jag kommer fortsätta med uttryck och galna grejer, vara spontan och närvarande i skidåkningen, säger hon.

Anja Pärson debuterade som alpin expert i SVT för två år sedan. Förra säsongen var hon kommentator i Viasat under Sotji-OS – men nu är Pärson tillbaka.

Tyngre roll i år

Anja Pärson debuterade 2012 – i år blir hennes roll i Vintersrudion betydligt tyngre.

– Kul att SVT tror på mig. Jag känner att de som tittat och lyssnat på mig gillar det jag gör. Det finns en efterfrågan på att jag ska kommentera, säger hon.

Anja tar över som expert efter Stig Strands 28-åriga karriär i SVT. Ett hedersamt uppdrag, menar hon.

”En klassisk röst”

– Han har funnits där i alla år och har gjort ett fantastiskt jobb. Det är en klassisk röst. Nu vill SVT göra en ändring och för min del är det bara att försöka axla den roll jag har fått och vara så förberedd jag bara kan. Jag tar rollen på stort allvar, säger Pärson.

Tittarna kan förvänta sig en lika peppad Pärson i sändning som under den aktiva karriären.

– Jag vill tillåta mig själv att ha passion och ska inte hålla igen. Är jag förbannad så ska jag tillåta mig att vara förbannad.

När Pärson senast kommenterade världscupen hyllades hon för sin analytiska förmåga och känsla för detaljer. 33-åringen vill engagera tittarna och hoppas att de ska sitta framåtlutade i tv-sofforna.

Mer distans till landslaget nu

– Det ska vara intressant från första till sista åkare. Även fast alla inte åker bra så finns det alltid saker att ta upp och berätta om åkningen.

Men Anja fick även utstå kritik för att hon var för nära det svenska landslag som hon då bara månader tidigare hade varit en del av.

– För varje år som går, ju längre ifrån laget kommer jag. I år tycker jag att det är mer distans till landslaget. Tidigare har jag haft ganska tajt kontakt. Den här säsongen blir jag mer expertkommentator, och mindre landslagsåkare. Men jag kommer fortfarande ta en kaffe med de flesta och gå igenom vardagen. Vi har åkt tillsammans i många år.

Sändningstider

Lördag 15 november
09:50-11:00 Dam slalom, första åket, i SVT 1 och Play. Sändningen fortsätter tilll 11.30 i Play.
12:50-14:00 Dam slalom, andra åket, i SVT 1 och Play.

Söndag 16 november
09:50-11:00 Herr slalom, första åket, i SVT 1 och Play. Sändningen fortsätter till 11.30 i Play.
12:50-14.00 Herr slalom, andra åket, i SVT 1 och Play.

Kommentator: Johan Ejeborg
Expert: Anja Pärson

Anja synar svenska stjärnorna

Visa

Frida Hansdotter:

”Har nosat på gränsen men fallit på målsnöret mot Shiffrin. Frida har inte kopplat ihop två åk och Shiffrin har tagit henne på flackerna, där också Frida haft sin styrka. Jag tror hon gör färre misstag i år och har mer självförtroende.”

Maria Pietilä-Holmner:

”Maria har kunnat träna ostört. Hon såg stark ut mentalt i premiären i Sölden och är sugen på att göra resultat.”

Jens Byggmark:

”Han var på väg mot något riktigt bra förra säsongen och knäskadan kom fel. Han skulle precis kliva upp på en stabil hög nivå.

Det är oklart hur högt tempo han har hunnit med under försäsongen. Vi får ge honom lite tid.”

Mathias Hargin:

”Jag hoppas verkligen att han tar en seger och gör det tidigt på säsongen, så att han får självförtroende. Han lär sig hela tiden och har blivit mer stabil mentalt.

Han måste knyta ihop det bättre i andra åket och vara mer taktisk i åkningen. I slalom är det inte bara att ge järnet hela tiden.”

André Myhrer:

”Herregud, omställningen att bli förälder är inte så bara. På det ska du ut i världen och försöka bli bäst i slalom. Han har kanske landat i papparollen.Jag tror han är sugen på att visa att han är bäst, och han har kapaciteten.

Sen är det alltid intressant att han bytt skidmärke.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vinterstudion

Mer i ämnet