”Lyckades göra det jag ville”

Uppdaterad
Publicerad

Årets stjärnskott i mountainbike freeride Anton Thelander kommer till tävlingen #msinvitational i Uppsala som en het favorit. Den gångna helgen tog han hem en internationell prestigeseger i Zürich.

–Jag lyckades göra det jag ville i finalen så jag är väldigt glad.

Anton Thelander gör sitt första år i MTB Freeride world tour. Han har öppnat debutåret på ett imponerande sätt och ligger sexa totalt. I början av säsongen slutade han trea i en stor tävling i Winterberg i Tyskland, och sen har det rullat på. I helgen slog han bland annat världsettan Sam Pilgrim.

– Det stämmer bra. Det var första gången jag gjorde det, så det känns bra.

”En dröm att bara var där”

Till höjdpunkterna under säsongen hör även en 3:e-plats i ett guldevent i Colorado och 4:a i Joyride inför 25 000 åskådare i Whistler i Kanada.

– Bara att vara där var en dröm. Det är en av årets största tävlingar.

Martin Söderström tränare

Fyra år äldre världstvåan Martin Söderström, även han Uppsalakille och proffs sen sju år tillbaka är Antons bollplank och tränare.

– Han har väldigt mycket erfarenhet. Han har hållit på i sju år på proffisionell nivå så han vet hur man ska hantera en cykel och även all press och sånt. Han har gett mig väldigt mycket tips och varit till stor hjälp.

– Han är för det första en väldigt smart åkare för att vara så ung, säger Martin Söderström. Han tar det lungt och tänker på att göra saker som han verkligen kan och göra som bra istället för att skena iväg och försöka sig på något som är jättesvårt där skaderiken är jättestor. 

Årets stjärnskott

De fina resultaten har genererat i titeln ”årets stjärnskott” och rankingen sexa i världen debutåret 2013.

– Det känns som man har lite press på dig inför nästa år nu när det har gått så här bra. Det har gått över förväntan hela säsongen, känns det som. Jag ska försöka att inte tänka på den pressen, och bara ha kul och fortsätta att cykla.

– Jag ska cykla mycket i vinter. Kanske dra någon resa till något varmt ställe, så man får cykla på riktigt. Och sen vara i form till nästa säsong så man kan fortsätta och göra något bra. Då kanske jag kan placera mig ännu bättre nästa år.

Intressanta åkare i #msinvitational:

Sam Pilgrim – blir världsmästare i år.

Andreau Lacondeguy – färgstark profil och lite rockstjärna i sporten.

Antonie Bizethet just nu efter att ha landat världens första dubbel backflip i tävlingssammanhang för två veckor sen i ”Nine Knights”.

Yannick Granieri – på femte plats i världstouren och enligt uppgift en färgstark personlighet.

Anton Thelander – årets stjärnskott på touren och just nu sexa.

Sändningstid – mountainbike freeride i Uppsala:

Lördag 28 september 15.00-16.45 i SVTPlay

Kommentator: Björn Becksmo

Expertkommentator: Martin Söderström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.