Anna Anvegård blev tvåmålsskytt mot USA. Foto: Bildbyrån

Anvegård räddade Sverige från storförlust

Sverige var på väg mot en historiskt stor förlust borta mot USA. Då klev Anna Anvegård in i matchen, gjorde två mål i vad som ändå slutade 3–2 till världsmästarna.

– Jättekul att göra mål men det är tråkigt att vi inte kan göra en bättre första halvlek. Man vill ju vinna matcher, det är den känslan som tar över, säger den allsvenska skyttedrottningen till SVT Sport.

Med flera namnstarka mittbackar borta – Nilla Fischer, Linda Sembrant och Amanda Ilestedt är alla skadade – fick Emma Kullberg förtroendet från start när Sverige i natt avslutade landslagsåret med match mot USA i Columbus, Ohio.

Men tillsammans med Chelseas Magdalena Eriksson hade 28-åringen, som gjorde sina första landskampsminuter, det rejält kämpigt under matchens första 45 minuter.

Hurtig nära

Efter första halvleken ledde USA redan med 3–0 och det var den rutinerade anfallsduon Carli Lloyd och Christen Press som låg bakom det mesta. Första målet kom i den sjätte minuten när Eriksson tappade markering på Lloyd som fint framspelad av Press kunde trycka in 1–0 från nära håll – hennes 119:e landslagsmål i karriären.

Sverige hade sedan en bra period, där Lina Hurtig var riktigt nära att kvittera efter en framspelning av Kosovare Asllani, men Emily Sonnett slängde fram benet och fick undan bollen i sista sekunden.

Drömmål av Lloyd

I stället kom 2–0 i den 28:e minuten. Den här gången var det Lloyd som spelade fram Press till vänster i straffområdet. Press hade både Emma Kullberg och Hanna Glas mot sig men med en snabb kroppsfint lurade hon bort de båda, tog sig förbi och petade sedan in bollen via Hedvig Lindahls målvaktshänder.

Tre minuter senare var det dags för Lloyd att bjuda på matchens delikatess. Tobin Heath vann en nickduell mot Magdalena Eriksson och skarvade vidare till Lloyd som smög sig in bakom Kullberg och fick tag på bollen. I ögonvrån såg hon hur Lindahl sprang ut och det utnyttjade 37-åringen skoningslöst genom att elegant chippa bollen över den svenska målvakten och in i mål.

Det såg riktigt illa ut för Sverige, som ett tag verkade vara på väg mot en rekordstor förlust – damlandslaget har aldrig förlorat en landskamp med mer än fyra mål – men det ordnade upp sig hyggligt till slut.

Bennison briljerade

För Sverige hade också fotbollsfötter spetsade med magi – på bänken. I andra halvlek kom 17-åriga talangen Hanna Bennison in och lite senare även lagkamraten från Rosengård, Anna Anvegård.

I sin första A-landslagsmatch visade Bennison varför hon ses som Sveriges stora framtid. I position strax framför USA:s straffområde fick hon bollen och med en tjusig lobbpassning hittade hon en annan Rosengårdsspelare, Nathalie Björn, i djupet. Björn slog in den till Anna Anvegård som satte reduceringen.

Och hon var inte klar där. Bara fem minuter senare utnyttjade Sofia Jakobsson ett präktigt slarv i USA:s försvar, snodde åt sig bollen framför målvakten Alyssa Naeher och spelade in bollen till Anvegård som distinkt tryckte in 2–3 i öppet mål.

Närmare kom aldrig Sverige, vilket ger Anvegård blandade känslor efter matchen.

– Jag tycker vi gör en mycket bättre andra halvlek, ändå skönt att vi kan spela rätt jämnt med de som är bäst i världen, säger Anvegård till SVT Sport.