STCC-dramatik in i det sista. Femte deltävlingen sänds direkt i Play. Foto: SVT

Bäddat för spännande racehelg

Uppdaterad
Publicerad

Avgörande deltävling i STCC-rallycrossen och näst sista deltävlingen i STCC. Du ser allt direkt i SVT Play på lördag och får ett sammandrag i SVT2 på kvällen. – Mycket står på spel och jag är övertygad om att det blir en riktigt spännande racehelg på Solvalla, säger projektledare Johan Ejeborg.

För tredje året i rad intar STCC Solvalla travbana, i år tillsammans med RallyX-klassen, som går in i en avgörande fas och för första gången körs på Solvalla.

I ”värstingklassen” Supercar (+600 hästkrafter) gör två värmlänningar upp om slutsegern. Sebastian Eriksson leder, bara fem poäng (61 poäng) före tvåan Johan Kristoffersson (56 poäng) och 16 poäng före trean, Robin Larsson (45 poäng). 

STCC 2014

– Räkna med raffel i denna värmländska duell, säger Johan Ejeborg.

Eklund: ”Ska försöka röra om i grytan”

68-åriga Per Eklund, som körde sin första rallytävling redan för 50 år sedan, lär bli en publikmagnet i Supercar. Han rattar en Saab.

– Jag ska försöka röra om i grytan, säger den värmländska legendaren till SVT Sport​.

Eklund blev en pionjär inom rallycrossen i slutet av 60-talet.

– Jag vann den första tävlingen som kördes i Sverige, i Hedemora 1971. Det blir betydligt tuffare att vinna på Solvalla, men jag har tjuvtränat lite hemma i Arvika. Bilen går fint och jag är redo för comeback.

Fortsatt dramatik att vänta i STCC

I STCC är det dags för den femte deltävlingen (av sex) och det är regerande mästaren Thed Björk som kommer att hålla i taktpinnen på Solvalla. Efter en trasslig säsong är han åter i topp, men bara tre poäng före Fredrik Larsson.

– Mycket står på spel och jag är övertygad om att det blir en riktigt spännande racehelg på Solvalla. Det går inte att komma så mycket närmare racing än på elitloppsbanan, säger Johan Ejeborg.

Solvalla, som samlar årets största startfält i racerserien, kommer att förvandlas till en motorsportanläggning.

2 000 ton betongbarriärer, 3 000 ton förstärkningslager, 1 100 ton bärlager och 1 300 ton asfalt krävs för att göra om den klassiska travbanan till racingbana.

Ladda upp inför helgen med intervjuer med Per Eklund, Janne ”Flash” Nilsson, Thed Björk, Johan Kristoffersson med flera här >>>>

Sändningstider, 6 september:

12.00-17.00 SVT Play (direkt)

18.00-19.00 SVT2 (sammandrag)

Kommentatorer STCC: Stefan Klemetz och Jonas Kruse

Reporter: Johan Ejeborg

Kommentatorer RallyX: Johan Ejeborg och Jonas Kruse

Reporter: Stefan Klemetz

Fakta

Förarmästerskapet STCC

1 Thed Björk Volvo 171 p

2 Fredrik Larsson BMW 168

3 Fredrik Ekblom Volvo 143

4 Mattias Andersson Dacia 110

5 Richard Göransson Saab 102

6 Philip Forsman BMW 100

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

STCC 2014

Mer i ämnet