Backe vill se färre lag i allsvenskan

Publicerad

Han kommer att sakna det danska fotbollslandslaget i sommarens VM, är sugen på ett nytt tränarjobb och har åsikter om en framgångsrik väg till Europa för svenska klubblag.

I TT-sportens helgintervju berättar Hans Backe om både framtiden och det förflutna.

Hasse Backe slutade tränarjobbet i rika FC Köpenhamn i december förra året efter fyra och ett halvt år.

Stämmer det att du inte vill träna ett allsvenskt lag igen?
-Nej, det är en missuppfattning, Vad jag menade var att jag inte ville gå direkt från en storklubb som FCK ena månaden och ta över ett allsvenskt lag i januari. Det hade blivit en tuff omställning. Då tog jag hellre ett break, det känns bra.

Vad har du sagt till ”arbetsförmedlingen”?
-Ja, du, haha, finns det en sådan? Nej, skämt åsido, jag är redo att ta ett lag efter VM i sommar. Eller tidigare om det dyker upp något.

Några krokar ute, något liggande anbud?
-Pass. Nu koncentrerar jag mig på kommenterandet i TV4 och så jobbet i arbetsgruppen i förbundets elitprojekt.

Fler tuffa träningsmatcher
Det är Svenska fotbollförbundet som han åsyftar. Gruppen ska ta fram förslag till att göra allsvenska lag konkurrenskraftigare i Europacuperna.

Vad är din hjärtefråga?
-Minska antalet lag i allsvenskan från 14 till, ja, helst tio och att de möts fyra gånger under säsongen. Topplagen måste utmanas varje gång och inte ha glidarmatcher där de kan gå på halvfart och vinna.

-Men tio lag skapar nog intressekonflikt. Så hittills förordar jag 12 lag som möts tre gånger, det blir 33 matcher. Allsvenskans 26 matcher är för lite.

Vilka fördelar ger det?
-Fler tuffa tävlingsmatcher. Det sliter på materialet, man får fler skador men då tvingas man ta in yngre spelare och härda dem i tävlingsmiljö och det leder till en bättre utveckling.

Återgång till höst-vår. Går det i Sverige?
-Varför inte? Det går i Danmark. Vi måste förbättra våra fotbollsplaner, sy in konstgräs och ha värmeslingor i alla. Och blir det inte höst-vår så starta allsvenskan i mars och kör till november. Och fortsätt med Royal League, den är bra.

Kandidat till förbundskapten
Hasse Backe har varit tränare i tio år i Norge, Österrike och Danmark. Övervägande delen i Danmark där han var en trogen åskådare när det danska landslagets samlades i Vedbaek inför landskamper och mästerskap.

Vad gillar du hos danskarna?
-De vill alltid vårda bollen, ibland till överdrift. Men jag gillar spelstilen, att göra planen så bred som möjligt, köra med traditionella yttrar – och det odlar de redan från början och har fått fram sådana som Martin Jörgensen, Dennis Rommedahl och Jesper Grönkjaer. Att de inte tog sig till VM är en förlust för publiken, för danskarna har ett mycket bra landslag.

Hans Backe är populär i Danmark. Han gjorde Ålborg till danska mästare och gjorde samma sak med storklubben FC Köpenhamn två gånger.

Bosse Johansson hade en dansk mästartitel när han blev dansk förbundskapten hösten 1996.

Var du aktuell i höstas?
-Jag vet inte om det danska förbundet hade mig på nån lista. I media var jag en av kandidaterna. Men när Morten Olsen bestämde sig för att förlänga sitt kontrakt så ... ja, då var det inget mer att fundera över.

TT

Hans Backe

Visa

Ålder: 54 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Hustrun Ketty, tre barn.
Yrke: Fotbollstränare.
Intressen: ”Trav, jag är delägare i Across the Lines där också Malmös tränare Sören Åkeby finns med på ett hörn. Och golf, jag har handikapp 19”.
Favoritresmål: ”Mauritius, värsta lyxen, enorm mat och boende, relativt orört, bra golf”.
Favoritidrottsminne: ”Det måste bli när jag satt på Råsunda 1969 och såg Ove Kindvall avgöra i VM-kvalet mot Frankrike. Eller var det 1968, nä, 1969 för det var VM året efter i Mexiko”.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer