Foto: Scanpix

Balotelli sköt Italien till final

Uppdaterad
Publicerad

Efter en styrkedemonstration som förvånade en hel fotbolls-värld slog Italien Tyskland med 2-1 och är klart för EM-final mot Spanien på söndag.

Den store hjälten var Mario Balotelli som gjorde två klassmål. Först nickade han in Cassanos inlägg, 1-0, och sedan slog han till och bombade in 2-0, båda målen i första halvlek.

På tilläggstid fick Tyskland straff som Mesut Özil satte för 2-1. Men det hann aldrig bli någon riktigt farlig chans för kvittering. Italien plockade ner Tyskland, som fick sin 15 matcher långa segersvit spräckt.

Fotbolls-EM 2012

Prandelli stolt

Italiens förbundskapten Cesare Prandelli var stolt efter segern.

-Det var en insats utöver det vanliga. Det viktiga var att vi bevisade hur mycket vi bryr oss om den här tröjan och att alla andra visar respekt när de pratar om Italien.

Inför finalen mot Spanien håller Prandelli fram det regerande mästarlaget, som också är världsmästare, som favorit – i sin tredje raka final.

-Spanien är favorit på grund av rutinen och jämnheten men vi är där med, slår Prandelli fast.

Tyska kaptenen: ”Väldigt bittert”

Det var med tunga steg som de tyska spelarna lämnade Nationalstadion i Warszawa efer blytunga 2-1-förlusten mot Italien. En av de deppiga spelarna var kaptenen Philipp Lahm. 

-Det är väldigt väldigt bittert. Vi gjorde misstag som orsakade de två italienska målet. Vi jobbade hårt i första halvlek och hade chanser, men vi kan inte ge bort mål så, säger han.

-Varje förlust är jobbig. Speciellt när man kommit så långt i en turnering. Men om man inte kan få jobbet gjort eller om man inte är tillräckligt smart så förlorar man, säger han.

”Fantastisk insats”

Lovorden strömmade till Italien redan under matchen på livebloggar och på sociala medier. Efteråt sköt det fart på alla fronter.

-Det var en fantastisk insats och Italien är överlägset det lag som överraskat mest i turneringen, säger

den förre italienska landslagsmannen Gianluca Vialli till MOTD.

Den förre tyske storspelaren och för-bundskaptenen Jürgen Klinsmann erkände den italienska segern.

-Tyskland blev utspelat i första halvlek och Italien visade klass i andra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2012

Mer i ämnet