Efter en rundringning bland klubbarnas marknadsavdelningar står det klart att det råder basketfeber inför SM-finalerna. ”Jag har aldrig varit med om att det pratas så mycket basket”. Foto: Bildbyrån

”Vi hade kunnat sälja ut ett par gånger”

Publicerad

Prognosen säger att biljetterna till SM-finalerna i basket säljs slut innan de ens har hunnit starta. De som inte lyckas få biljett till basketfesten kan luta sig tillbaka bakom skärmar och mobil. SVT sänder matcherna från finalmöten nummer två.

I basketens SM-finalstäder Luleå, Umeå, Uppsala och Södertälje är det ett stort tryck efter biljetter och bussresor till bortamatcher. Klubbarnas marknadsavdelningar pratar om hype, kaos, det bubblar och lapp på luckan.

Södertälje som har två raka SM-guld upplever ett uppsving sett till de närmaste åren.

Basket SM-final

– Man känner hypen från alla man träffar, säger Robert Andersson, klubbdirektör i Södertälje Basketbollklubb.

Under fredagseftermiddagen återstod cirka 300 biljetter till första matchen. Hallen rymmer 2500 personer.

– Det är stor chans att det bli lapp på luckan på söndag. 

– Det bubblar i sociala medier och vi följer biljettförsäljningen via Ticnet. Det är mångdubbelt i förköp jämfört med kvarts- och semifinaler.

Arbetet med bortamatcherna intensifieras

Redan nu finns en grundplan för fredagens och söndagens bortamatcher i Uppsala mot finalmotståndaren Uppsala basket. Södertälje som spelar för spelar för milstolparna tredje raka och tionde SM-guldet totalt, börjar med två raka hemmamatcher.

– Vi planerar att åka med fyra bussar på söndag. Ambitionen är att ha åtminstone en buss på fredag. Många åker själva också. Det är ett stort intresse.

Baskethype i Umeå

Temperaturen inför damernas SM-finalserie är precis som inför herrarnas het. Luleås Northland ställs mot Umeås Udominate i slaget om Norrland. Udominate vann överraskande grundserien och har väckt basketfebern i staden.

– Jag har aldrig varit med om att det pratas så mycket basket, säger Oscar Stenberg, team manager i Udominate.

– Jag var i Skellefteå igår på SM-finalen i ishockey och överhörde folk som pratade om basketen.

Biljettsystem online numera

Udominate införde inför SM-finalserien mot Norrköping första gången ett biljettsystem online. Tidigare har man endast kunnat köpa sin biljett i luckan.

– Vi förstod snabbt att det inte kommer att gå. Men folk har ännu inte förstått att vi har systemet. Vi sålde ändå 500 biljetter i luckan mot Norrköping.

917 biljettter var sålda fredag. Hallen rymmer 1100 sittplatser. Med två ståplatsläktare får man ta in 2300. Något man dock inte törs.

– Då kommer det bli kaos. Det ska bli en bra upplevelse för de som kommer. Säg att det blir 1700-1800, då kommer det bli tokfullt. 

Uppsving även i baskettokiga Luleå

Publikintresset för basket i Luleå har sedan lång tid tillbaka, i takt med stora framgångar för såväl damerna som herrarna, varit stort. Till den här säsongen har en ny hall lockat ännu fler.

– Publiksnittet är högre, säger Christoffer Gramner, marknads- och försäljningschef för Northland.

”Absolut packat”

En trogen norbottninsk basketpublik följer regerande mästarna Northland i SM-final 1 på plats på måndag.

– Hos oss är det absolut packat. Delen i hallen med sittplats hade vi kunnat sälja ut ett par gånger. Vi har bara släppt till första matchen på måndag.

De som inte lyckas komma över en biljett kommer kunna följa matchen via flera medier. Matchen sänds i 24Norbotten och Kuriren och i dubbla radiokanaler. Sveriges Radio och Basketradion följer finalerna live.

Några enstaka onumrerade biljetter finns dock kvar.

– Det skulle förvåna mig om det inte är prick 2 700 i hallen, säger Gramner.

SVT går in och sänder båda SM-finalerna från finalmatch två och framåt. Herrarnas final avgörs i bäst av sju matcher, damernas i bäst av fem.

Sändningstider

Damfinalerna:

Måndag 20 april

18.55-20.45 Northland-Udominate SVT Play

Onsdag 22 april

18.55-20.45 Udominate-Northland SVT Play

Torsdag 23 april

18.55-20.45 Northland-Udominate SVT Play (ev)

Måndag 27 april

18.55-20.45 Udominate-Northland SVT Play (ev)

Herrfinalerna:

Tisdag 21 april

19.00-20.45 Södertälje Kings-Uppsala SVT Play

Fredag 24 april

19.00-20.45 Uppsala-Södertälje Kings SVT Play

Söndag 26 april

16.00-17.45 Uppsala-Södertälje Kings

Onsdag 29 april

19.00-20.45 Södertälje Kings-Uppsala (ev)

Fredag 1 maj

16.00-17.45 Uppsala-Södertälje Kings (ev)

Måndag 4 maj

19.00-20.45 Södertälje Kings-Uppsala (ev)

Kommentator: Björn Becksmo

Med reservation för ändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket SM-final

Mer i ämnet