Bergman tillbaka på pallen

Publicerad

Det var exakt ett år sedan Carl Johan Bergman var på pallen senast. I dagens 10 km sprint i Oberhof var det det dags igen.

– Hade inte kunnat drömma om det här före jul, säger Bergman till TT.

Norska Nettavisen konstaterar att Bergman egentligen gjorde något omöjligt när han satte alla skott i ovädret. Och har rubriken ”Vad tusan Bergman?” på sin sida.

– Det är egentligen lite svårt att förklara, men det gäller att vara lugn. Kommer det katsvindar som rycker i geväret, måste man slappna av och vänta till pipan kommer in mot mitten. Det är ingen idé att pressa in geväret med muskelkraft.

Med nummerlappen fladdrande visade Carl Johan Bergman upp ett fantastiskt skytte och var alltså felfri trots de hårda vindarna. Det räckte till en tredje plats.

-Jag tror det är bra för Carl Johan att tanka lite självförtroende inför OS, säger förbundskapten Staffan Eklund.

Vann gjorde ryssen Evgeny Ustyugov, följd av tyske Michael Greis. Ustyugov sköt tre bom, men var ändå åtta sekunder före svensken. Bergman har inte nått storformen och har haft problem med sjukdom under vintern.

– När allting stämmer kan man faktiskt vara i något sämre åkform och ändå lyckas bra, konstaterar Eklund.

Tävlingen bjöd på usla förhållanden för skidskyttarna efter kraftigt snöfall och starka bistra vindar. Många hade stora problem med skyttet, men Bergman höll huvudet kallt.

-Carl Johan fattade de riktiga besluten idag, säger Eklund som var nöjd med Bergmans val av skjutbana vid båda stationerna.

Mirja Hjelmberg

1. Evgeny Ustyugov, Rys 0+3 28:45.0
2. Michael Greis, Tys 0+2 + 2.8
3. C J Bergman, Sve 0+0 8.2
4. Halvard Hanevold, Nor 0+1 10.4
5. Emil H Svendsen, Nor 0+2 14.1
6. Anton Schipulin, Rys 2+1 26.3
7. Martten Kaldvee, Est 0+1 27.6
8. Ivan Tcherezov, Rys 1+2 34.2
9. Nikolay Kruglov, Rys 0+2 42.4

26. Ted Armgren, Sve 1+2 +1:41.8
45. David Ekholm, Sve 1+2 2:27.5
49. Mattias Nilsson, Sve 1+3 2:40.4
96. F Lindström, Sve 3+4 5:07.8

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.