Bergman tog skrällbrons i medeldistans

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Bergman, 22, gjorde en fenomenal insats i medeldistansloppet i VM och tog ett mycket överraskande brons.

– Jag kom på åttonde plats på VM förra året och jag visste att jag hade kapacitet till en topp 3-placering. Jag är jätte, jätte glad, säger Gustav Bergman till SVT efter bronsplatsen.     

Bergman inledde mycket bra och var snabbast av alla i inledningen. Han gjorde dock ett misstag vid den elfte kontrollen och tappade dyrbar tid.

Orienterings-VM 2013

– Det är svårt att springa helt perfekt i denna terrängen men jag tänkte att det var bättre att spänna bågen direkt. Jag fick en bra start men blev trött, säger han.  

Segern gick till Leonid Novikov, även det en sensation. Ryssen avslutade i ett ursinnigt tempo och knäckte fransmannen Thierry Gueorgiou, som dock hade lagt beslag på guldet om det inte vore för misstaget vid den andra kontrollen.

Bergman var 27 sekunder efter Gueorgiou och 36 sekunder efter Novikov.

 – Vi unga har visat att vi är med och slåss i topp med seniorerna. Det var en ynnest att springa i nordisk terräng, säger Bergman till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2013

Mer i ämnet