Foto: Bildbyrån

Beslut om rysk medverkan i Tokyo dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Besked om Rysslands eventuella medverkan i sommarens OS i Tokyo dröjer.

Internationella olympiska kommittén meddelar att man kommer invänta Cas beslut innan man diskuterar frågan.

Internationella antidopningsorganisationen Wada stängde av Rysslands antidopningsorganisation Rusada och därmed ryska idrottare från att tävla i OS och VM de kommande fyra åren. Avstängningen överklagades av Ryssland till idrottens skiljedomstol, Cas, och där är ärendet nu.

Så hur blir det med OS i Tokyo i sommar?

Det är fortfarande osäkert. Internationella olympiska kommittén, IOK, kommer inte att diskutera detaljerna kring ryska idrottares deltagande vid sommarspelen i Tokyo förrän efter att Cas har sagt sitt, meddelade IOK under onsdagen i samband med ett styrelsemöte.

Cas har fortfarande inte meddelat något datum för när man planerar att komma med en dom.

Även om Cas slår fast avstängningen av Ryssland kommer ryska idrottare att kunna ställa upp i OS förutsatt att de kan bevisa att de inte varit del av den statsstödda dopningen eller att deras dopningsprov inte manipulerats. De får då tävla under neutral flagg och det dessa detaljer som IOK måste fatta beslut kring.

Samtidigt har IOK den senaste tiden varit tydlig med att man vill få klart med dessa detaljer för att undvika en upprepning av OS 2016 när flera ryska idrottare i sista minuten försökte överklaga sina avstängningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.