Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Eriksson: ”Utan publik är det ingen offentlig tillställning”

Björn Eriksson: ”Vill inte ha en generation som är förlorad för rörelse”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades ett nytt förbud – maximalt får åtta personer samlas på offentliga platser. Tidigare restriktioner har ju gett undantag för barn – och ungdomsidrott under 15 år. Men vad händer med ungdomsverksamheten i Sverige nu?
– Jag tror helt enkelt att här står en smittskyddsrisk mot risken av att unga människor inte rör på sig, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, till SVT Sport.

Den 24 november ska det nya förbudet, om att max åtta personer får samlas på offentliga platser, träda i kraft. Nu är det många som undrar hur det här kommer att påverka ungdomsverksamheten.

– Min förhoppning är att det står kvar ograverat, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

”Vill inte ha en generation som är förlorad för rörelse”

Björn Eriksson menar att det handlar om lek respektive träning och eftersom det är så viktigt hoppas han att det får leva kvar trots det nya förbudet som presenterades på regeringens pressträff under måndagen.

– För vi vill inte ha en generation som är förlorad för rörelse, idrottsrörelse och allt möjligt annat. Vi får väl se vad resonemangen med Folkhälsomyndigheten leder fram till, men tittar du bakåt så vi ofta kunnat finna varandra.

Tror du det finns en risk att man kan pausa all ungdomsverksamhet?

– Jag hoppas verkligen att den risken är så låg som möjligt. För jag tror det hade varit djupt olyckligt. Men det är ju inte jag som avgör det sett ur ett smittoriskperspektiv, utan det är ju de som är experter på smittskydd. Jag tror helt enkelt att här står en smittskyddsrisk mot risken av en unga människor inte rör på sig, säger han och fortsätter.

– Faran med en ung generation som inte rör på sig och inte kommer in i den typen av vanor är mycket större än vad smittrisken är för just den gruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer