Foto: Video: NRK

Björndalens oväntade knep: Gurglar vodka

Uppdaterad
Publicerad

Han är äldst på skidskyttetouren – men har aldrig missat ett mästerskap på grund av sjukdom. Nu avslöjar Ole Einar Björndalen hemligheten bakom de enorma framgångarna: Han dricker inte alkohol – men gurglar konjak och vodka i mängder.

– Det är väldigt bra att man inte ska dricka det här, för det smakar ju pyton den här alkoholskiten, säger norrmannen till nrk.no.

Under OS i Sotji blev 40-årige Björndalen historisk. De två gulden, i sprint och mixedstafett, innebar 13 OS-medaljer totalt för norrmannen. Därmed passerade han landsmannen Björn Dählie i antalet OS-medaljer – nu är han den mest meriterade vinterolympiern i historien sett till antalet medaljer.

Världscupen i skidskytte

För att hålla sig frisk gurglar norrmannen starksprit – under en säsong konsumerar Björndalen tre-fyra liter vodka.

– Handtvätt är väldigt viktigt. Men jag tror också att gurgling av starka drycker kan döda några bakterier, berättar Björndalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skidskytte

Mer i ämnet