Foto: TT Nyhetsbyrån

Blixt nära sina drömmars mål

Uppdaterad
Publicerad

Det står i Jonas Blixt spelarprofil på pga.com att han ”vill spela på Augusta National”.

Nu har han det – bättre än någon annan svensk.

Fyra rundor under par och en andraplats i Masters är något av det absolut största vi upplevt i svensk golf.

Debutant, och inte ens omnämnd som en av de fem mest intressanta nykomlingarna före turneringen. Jonas Blixt missade ju kvälgränsen i Houston, formen tycktes usel i Texas. Vi utsända på SVT Sport var där på fredagen men hann inte träffa Jonas eftersom han lämnade tidigare än väntat inför helgen. Han åkte direkt till Augusta och fann ett minne för livet.

Annika Sörenstam och Henrik Stenson är de två största vi haft, rent resultat- och statusmässigt. Men intressant just nu är förstås Jonas Blixt, som på Augusta National gjorde en insats som måste ses som en av svensk golfs allra största bedrifter. Vi har aldrig varit närmare en seger i Masters.

The Masters

Förutsättningarna var:

Debutant, med bara några få inspelningsvarv.

En caddie som hade sett lika lite av banan i verkligheten.

Det brukar krävas många år av spel i Masters för att finna ett spel att kunna hantera banan, och skönheten som är så inbjudande men farlig. Ingen annan golfbana är så taktiskt svår.

Ett spel från tee som var så vingligt att Jonas bytte driver mitt under turneringen. 

Resultatet:

En fullständigt galen respektlöshet. ”Jag är här för att vinna”, sa han före turneringen.

Ett närspel runt och på greenerna som det viskades om över hela Augusta National.

Fyra rundor under par – och ensam i hela turneringen om det. När andra spelare tappade slag gjorde Blixt par eller birdie.

Andra plats, det bästa resultatet någonsin av en svensk i Masters.

Jag följde Jonas Blixt under det sista varvet, längs repen där det var trångt. Greenerna var betonghårda och hettan besvärande. Framför allt sista nio spelade han under en enorm press att inte drabbas av dåliga nerver och felbeslut. Han var ju en av de som jagade och täten spelade skakigt. Men trots att han ständigt spelade 30.000 åskådare på läktarna och ett par hundra miljoner tv-tittare fortsatte han att spela med en kyla som få debutanter någonsin visat upp. Just den mentala styrkan är Jonas Blixt största tillgång, tillsammans med närspelet, och det var ingen slump att legendaren Nick Faldo före sista rundan tippade i amerikansk tv att Blixt kunde vinna. Ron Sirak, chefskrönikör på Golf Digest, tyckte i vår SVT-intervju söndag morgon att Blixt hade ett ”väldigt bra utgångsläge, eftersom han kan hantera snytingarna som alla får på Augusta National”. De visste, de har koll, förstås, och nu är Jonas Blixt ett namn som kommer att nämnas allt mer. Eller som Jonas agent Ben Harrisson sa till mig efteråt:

– En hel golfvärld såg Jonas bli tvåa i Masters. Det här höjer hans status enormt.

Andraplatsen var värd fem miljoner i prispengar och minst det dubbla i väntade reklamkontrakt.

Att det inte blev seger kvittar just nu. Det gick inte att attackera, Jonas nådde inte pinnarna och banan spelades enormt tufft. Dessutom, inte minst; Bubba Watson spelade för bra och Jonas Blixt var en av de första att gratulera segraren.

Jonas Blixt är en tävlingsmänniska och surar säkert över andraplatsen. Vi får se det som en bra egenskap, han vill förstås ha mer. Men Jonas kan innerst vara nöjd, och lite stolt, i alla fall fram till nästa major.

– Nu vet jag att jag kan vinna på den här nivån, sa han i vår tv-intervju efteråt.

Blixt kommer tillbaka till Augusta, Georgia, i många år framöver.

Precis som han så länge drömt om, och berättade i sin profil på pga.com.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet