Blodprov kan förebygga kroniska hjärnskador

Uppdaterad
Publicerad

Enkla blodprov kan komma att minska antalet kroniska hjärnskador inom kontaktsporterna.

Det är forskare vid Sahlgrenska akademin som nu tror sig ha hittat en metod som kan öka säkerheten för dom aktiva.

Idag uppskattas kontaktsporter orsaka 300 000 fall av hjärnskador per år enbart i USA

–Risken är att man får en ackumalation av skador om man får upprepade hjärnskakningar. Och det är precis där vi tror att risken finns, säger forskaren Henrik Zetterberg på Sahlgrenska till SVT Sport.

Med enkelt blodprov kan man nu mäta hur allvarlig en hjärnskada är och därmed förebygga svårare hjärnskador.

–Vi har försökt att utveckla en metod att mäta vad som händer rent kemiskt i hjärnan med enkla blodprover.Och vi är positiva och tror att det kommer att fungera.

–En hjärnskakning, skulle jag säga, är inte så farlig men om man får exempelvis en hjärnskakning per år under en lång idrottskarriär så finns det risk att de här skadorna till slut leder till att man får för få omkringliggande nervcellsutskott kvar som kan ta över funktioner, då får man symtom som inte kan gå tillbaka.

Blodproverna som ska förbygga skador kan fungera åt två håll.

–Jag tycker det är en win-win-situation. För det kan också vara så att man efter en smäll mot huvudet känner sig lite påverkad men att det i själva verket är en slags spänningshuvudvärk som inte har med hjärnpåverkan att göra och då skulle faktiskt ett blodprov visa att nivån är låg och att det här är inte farligt.

–Och sedan kan man också tänka sig den andra situationen. Man mäter upp blodprovet att det är en jättehög nivå, då kan man planera för en lång och försiktig rehabilitering och så håller spelaren i två-tre år till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.