Blött slut för nöjd Bergqvist

Uppdaterad
Publicerad

Det började på en presskonferens i oktober 2000. Det slutade med ett rejält plask i EM-poolen för Hans Bergqvist. Fyra år som förbundskapten är över och slutet kunde knappast bli bättre.

-Jag är jävligt nöjd, det här känns som en bra avskedspresent, sade han.

Han syftade inte på doppet. Det som han själv råkade ut för när simmarna slängde honom i poolen efter söndagens avslutning på kortbane-EM.

I stället de sju medaljer som det till slut blev vid kortbane-EM i Wien. För med en trupp som saknade namn som Alshammar, Igelström och Nystrand var medaljsamlingen väl godkänd. Eller som Bergqvist själv betygsatte:

-Fantastiskt roligt, det här var mer än vad jag hade hoppats på.

Och väl uppe från poolen så var inte bara årets sista simmästerskap över, för honom själv tog också tiden som förbundskapten slut. Det som började i oktober 2000 när han och Anne Forsell utsågs som efterträdare till Hans Chrunak.

Anne Forsell försvann snabbt, men Bergqvist blev kvar.

”OS enda plumpen”

Han har fått uppleva några stora stunder med svensk simning: Som VM i Fukuoka där man tog sex medaljer – bästa VM-insatsen någonsin, eller EM 2002 i Berlin då det blev elva medaljer.

Men också misslyckanden, som VM i Barcelona förra året.

-Vi har haft ett tiotal mästerskap och tagit ett 70-tal medaljer men plumpen är OS i somras. Hade vi lyckats där, då hade det varit 100-procentigt.

Många menar att svensk simning efter VM i Barcelona och nu OS är på väg in i en svacka?

-Det är klart att det går upp och ned. Det som vi inte lyckats med under min tid är att spetsa till det, att få de duktiga simmarna att bli riktigt, riktigt bra. Men en svacka, det är ”bullshit”.

Han själv fortsätter inom simningen, rollen som förbundskapten tar i stället Thomas Jansson över med nästa stora mästerskap, VM i Montreal, om ett halvår.

-Det vi inte lyckats med under de här fyra åren är att få fram en helt ny stjärna, men det finns bättre underlag för det nu än för fyra år sedan, säger Bergqvist.

Tobias Österberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.