Bra humör ska ge Karlsson segern

Uppdaterad
Publicerad

Efter 19 år som proffs är Robert Karlsson plötsligt en av världens absolut bästa golfspelare. Lösningen: -Jag har slutat sura, säger han.

Ibland är golf rätt lätt.

Karlsson slutade tänka på resultaten – och då kom de.

Han lade av att trycka ner sig själv efter ett dåligt slag – och då blev de usla slagen färre och färre.

Tack vare det är 38-åringen nu trea i Europa, och har haft en fantastisk sommar med en plats bland de åtta främsta i sju av de åtta senaste tävlingarna.

Och då var ändå två av dem majortävlingar med svårast möjliga motstånd.

-Grunden i allting är humöret. Jag har klarat av att inte slänga bort en massa slag, som jag gjorde när jag blev sur. Jag är inte så elak mot sig själv när det går dåligt och har lärt mig att det som hände i går, det hände i går, säger han.

När mytomspunna British open inleds på torsdagen är Karlsson – i skadade världsettan Tiger Woods frånvaro – en av de rimliga kandidaterna till segern, trots att en svensk herrgolfare aldrig har vunnit en majortävling.

Rätt fokus

Men Robert Karlsson vore inte Robert Karlsson om han satte den typen av mål.

-Allt är extremt resultatdrivet. När det går som bäst så går det automatiskt, man ska inte behöva tänka på resultatet alls. Tänk dig Anders Gärderud, inte tänkte han att han skulle vinna om han sprang två sekunder snabbare på 100 meter och att den andra skulle snubbla på hindret. Fokus är på det man gör, inte på resultatet. Jag försöker verkligen bara att tänka på nästa slag.

Hur har du rent konkret fått bort surandet?

-Jag har hållit på med det sedan 2003 egentligen. Det är disciplin, det handlar om var du lägger fokus. Fastnar jag för mycket i resultatet, då är det helt kört med en gång. Jag ska kunna säga till mig själv varje dag när jag kommer av banan att jag har gjort det jäkligt bra.

Finns det ingen spelmässig förklaring till framgångarna också?

-Jo, jag har slagit kortare, men rakare. Jag har träffat fler fairways, och därmed också fler greener. Missarna som varit har inte varit så farliga.

Inget deppande

På Royal Birkdale-banan gäller det att inte göra för många missar – helst inga alls – annars hamnar man i svårigheter. Lockelsen att chansa för att vinna den 137:e upplagan av den mytomspunna tävlingen lär fälla många.

Men Robert Karlsson lär inte deppa ihop i sådana fall.

Han har ju slutat sura.

TT

Open-bana: Hur svårt kan det vara?

En del kallar British open-banan Royal Birkdale för en linksbana som inte är som en linksbana.

Andra kallar den bara för väldigt svår.

TT bad de svenska stjärnorna ge oss nyckeln till banan.

På tee:

”Du måste slå bra utslag, men det räcker inte. Det är inte så viktigt att slå långt, viktigare att du placerar dig rätt”, säger Robert Karlsson.

Vinden:

”Man behöver skruva bollen in i vinden för att kunna hålla kvar den på fairway. Det är många korsvindar som kan ställa till det, speciellt på korthålen”, säger Alexander Norén.

På fairway:

”Det är lite mindre studs i sidled än en vanlig linksbana, och den är lite mjukare så bollen stannar lite snabbare. Men det är samtidigt mer vanskligt än vanlig ”targetgolf”, säger Henrik Stenson.

Från missad fairway:

”Ruffen är inte jättesvår, men du kan nästan inte spela dig ur den. Inte hela tiden i alla fall, någon gång kanske. Det kommer att kosta slag, säger Robert Karlsson.

Från fairwaybunkrarna:

”Hamnar man där är man körd. Det är bara att se till att man inte ligger där, men det är svårt för det finns tusentals av dem”, säger Pelle Edberg.

På green:

”Puttningen är inte jättesvår, greenerna mjukare än de brukar vara. Det här är överlag den snällaste British open-banan på länge. Det kan bli ett lågt slutresultat, som till exempel åtta under par”, säger Robert Karlsson.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.