Gerrards brandtal

Uppdaterad
Publicerad

På Englands strandhotell i Rio de Janeiro höll Englands lagkapten Steven Gerrard ett brandtal inför ödesmatchen mot Uruguay. – Förlorar vi är vi dömda att stiga på planet tillbaka.

England blev inte utspelade mot Italien i öppningsmatchen – långt därifrån – men de går ändå in mot Uruguay med noll poäng i grupp D. Andemeningen i Steven Gerrards kaptenstal: ”Var oerhört stolta över ert arbete och engagemang”.

Han ville även få sina lagkamrater att förstå vikten av en förlust:

Fotbolls-VM: England

– Förlorar vi mot Uruguay är vi dömda att nästa vecka stiga på planet som tar oss tillbaka på planet till England”.

– Ni behöver ta in att det kan bli en fruktansvärt lång och frustrerande sommar om vi inte får rätt resultat på torsdag, menade Gerrard. 

– Det går inte att gömma sig när man som spelare åker ur en turnering. Du kommer hem tidigare än du förväntat dig, och det kan vara tufft. Det kan också ta väldigt lång tid att komma över ett uttåg ur ett mästerskap, säger 34-åringen.

Tagit stopp i kvartsfinal

Gerrard talar av erfarenhet, då han aldrig gått längre än till kvartsfinal i två VM och två EM med England.

– Det var inte ett budskap för att skrämma någon av killarna, men en tankeställare för alla i rummet, ledare och spelare, berättar Gerrard för AP.

– Det är den verklighet vi lever i. Vi behöver alla vara fokuserade på rätt saker. Såväl individuellt som kollektivt på torsdag.

Fina recensioner hemifrån

Det finns ett enat förtroende för laget hemifrån, med spelarna tar berömmet med fin anfallsfotboll, i 2-1 förlusten mot Italien, med en nypa salt. 

– För två år sedan, mot samma motstånd i Italien, fick vi kritik för att vi spelade för mycket på kanten istället för i boxen. Och att vi inte visade mod och hade ambitioner framåt, säger Gerrard. De som såg lördagens match kan inte anklaga England för bristande engagemang, lust och mod framåt.

– Nyckeln för mig i matchen ligger i hur vi försvarar oss. Uruguay har sin styrka framåt: (Edinson) Cavani, (Luis) Suarez, (Diego) Forlán, (Gaston) Ramires.

– De är de viktigaste spelarna, de som kan skaka det engelska laget.

På minuskontot i matchen mot Italien, det fanns luckor i försvaret. Leighton Baines på vänsterbacken var illa ute i upprinnelsen till Mario Balotells matchavgörande mål.

– Det är inte bra att vi är riktigt bra framåt i andra halvlek, om vi inte kan försvara oss ordentligt, säger Gerrard.

”Känner honom bättre än de flesta”

Precis som England, står Uruguay på 0 poäng efter öppningsmatchen, efter en överraskande 3-1 förlust mot Costa Rica. Gerrard sitter på specialkunskaper om Uruguay anfallsstjärna Luis Suarez, lagkamrat i Liverpool. Suarez gjorde 31 mål i Premier League förra säsongen. Han stod över mot Costa Rica men har nu återhämtat sig från att ha opererat vänster knä. 

– Min känsla är att han kommer att spela, och han ser fram emot det, säger Gerrard.

– Jag känner honom bättre än de flesta. Han kommer vara desperat för att spela bra och göra mål.

Sista VM-slutspelet

Lika desperat som Steven Gerrard är för att inte behöva packa väskan efter gruppspelet.

Brasilien-VM kan vara Gerrards sista mästerskap med England.

– När du kommer upp i den här åldern strävar du efter att ta vara på och njuta av varje ögonblick. Du vill försöka uppnå allt som står i din makt. Det här är med säkerhet mitt sista VM, 100 procent, och tiden som spelare för England rinner ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: England

Mer i ämnet