Bröt nacken – tog guld i EM

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasten Elin Härkönen kämpade sig tillbaka till idrotten mot alla odds. Härkönen bröt nacken när hon föll av sin häst.

– Det har varit en mardröm. Det värsta jag varit med om. Jag försöker alltid vara positv,säger hon i Gomorron Sverige.

Elin Härkönen var en stor talang voltige, gymnastik på häst. Men hon föll av sin häst och bröt nacken. Det var inte många som trodde hon skulle komma tillbaka men mot alla odds har hon tagit sig tillbaka från skadan. Men hon har inte återvänt till hästryggen utan bytt sport. Till hinderbanelöpning.

– Det är hinder blandat med löpning, bära säckar och klättra, en väldigt utmanande sport som visade sig passa mig perfekt, säger hon i Gomorron Sverige.

”En mardröm”

När hon tränade inför EM var olyckan framme och hon föll av sin häst och bröt nacken.

– En mardröm. Det värsta jag varit med om. Jag försöker alltid vara positiv, men det har inte varit lätt men det är det som tagit mig hit, säger hon.

– Jag har haft otroligt tur som klarade mig såpass bra. Jag är vältränad så musklerna räddade mig, jag hade änglavakt. Jag kämpade och det har varit tufft.

I sin nya sport, hinderbanelöpning, blev det succé. Härkönen vann VM-guldet i den okända sporten.´

– Jag hade kunnat ge upp, hörde att jag inte skulle kunna springa, lyssnade inte, jag hade kunnat ligga i sängen fortfarande men det var inget alternativ, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.