Charlotte Kalla fick Jerringpriset

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till folkets hjärta gick via en brant slalombacke. Uppför. Charlotte Kalla vann Tour de ski, satte Tärendö på kartan och belönades på måndagen med Jerringpriset.

Egentligen borde kanske redan förra årets Idrottsgala varit Charlotte Kallas stora kväll. Just hemkommen från Tour de ski var hon en av de hetaste stjärnorna – trots att hon bara var nominerad i klassen årets nykomling eftersom insatserna i Tour de ski enligt statuterna kunde belönas först i år.

Priset gick till Jens Byggmark och Charlotte Kalla fick nöja sig med en puss från programledaren Peter Settman. Och blev förkyld på kuppen.

Men på måndagen kom belöningen med råge. Hon fick först priset för årets prestation och sedan även Radiosportens Jerringpris, som röstas fram av svenska folket.

Duell mot Kallur

Det blev till slut en duell mellan två enormt folkkära idrottskvinnor. Zlatan Ibrahimovicförsvann i ett tidigt skede. Han blev bara sjua.

Tour de ski-seger ställdes mot världsrekord på 60 meter häck. Charlotte Kalla mot Susanna Kallur.

Kalla vann, med 29 procent av rösterna.

-Jag vet inte vad jag ska säga. Det är det finaste priset jag vet om. Det känns konstigt att hålla i skålen. Tack alla som har röstat på mig, sa en tårögd Kalla när hon tog emot priset av Gunde Svan och Lasse Granqvist.

Ett par minuter senare var känslorna knappast lugnare. Kalla var omtumlad och omsvärmad, men väldigt rörd och lycklig.

-Det är ett pris som berör och gör avtryck. Jag blev knäsvag när jag stod framme på scenen. Det känns overkligt.

Om ett par veckor börjar VM i Liberec. Därför var det inte tal om att fira, när galans drottning höll hov efter prisutdelningen.

-Jag ligger i bra fas inför VM, det kommer att bli roliga veckor där.

Bilderna från Tour de ski för ett drygt år sedan gick med full kraft rakt in i tv-rummen runt om i landet.

I slalombacken Alpe Cermis i italienska Cavalese krossade Charlotte Kalla finländskan Virpi Kuitunen och blev under ett par magiska jullovsdagar en superstjärna, som skidade rakt in i folkets hjärta.

Efterlängtat affischnamn

Förstaårssenioren vann hela Tour de ski i en tid då svenska längdframgångar på damsidan var allt annat än vardagsmat. Och gav med sitt stora leende svensk längdåkning ett efterlängtat affischnamn.

-Jag fick ståpäls när jag såg bilderna från slalombacken igen och nästa år lovar jag att inte springa ivägen för henne, säger prisutdelaren, landslagschefen Gunde Svan, stolt.

Svan fick Jerringpriset två gånger, men tror att Kalla kan få det många många gånger fler.

-Både Charlotte och Sanna har en utstrålning som går genom rutan.

En förkylning gjorde att Kalla missade den här säsongens upplaga av skidtouren. Men det gjorde inget att bedriften låg över ett år bakåt i tiden.

För det var en uppvisning som svenska folket inte hade glömt.

SVT-TT

Jerringprisets topp tio

1) Charlotte Kalla (längdåkning), 29 procent.

2) Susanna Kallur (friidrott), 22 procent.

3) Anders Olsson (simning), 20 procent.

4) Jonas Jacobsson (skytte), 15 procent.

5) Rolf-Göran Bengtsson (hästhoppning), 15 procent.

6) Stefan Holm (friidrott).

7) Zlatan Ibrahimovic (fotboll).

8) Emma Johansson (cykel).

9) Henrik Zetterberg (ishockey).

10) Robert Karlsson (golf).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.