Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Chatt: Så kan du åka skidor och vara klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Planerar du att åka skidor i vinter? Då går det att göra mer och mindre miljövänliga val. Från 18.30 svarar SVT:s miljöreporter Calle Elfström på dina frågor kring klimatsmart vinteridrott.

SVT rapporterade · Chatta med SVT:s miljöreporter

16.23
Hej och välkomna! Klockan 18.30-19.00 svarar Calle Elfström på era frågor. Men ni kan redan nu skicka in dem genom att klicka på "skicka inlägg".
18.26
Hej! Dags att starta chatten. Vi hoppas på många bra frågor!
18.26
Varför är vinteridrott dåligt för miljön?Visste ej det
Hej Daniel!
Vinteridrott är ju inte sämre för klimatet än annan idrott skulle jag säga, men kan ju drabbas mer av klimatförändringarna. Så därför känns det kanske mer angeläget att bry sig. Snö är ju roligt! Det vill vi ju att också barnen ska få ha.
18.29
Hej Calle! Jag och min familj planerar att åka skidor över sportlovet. Vad kan vi redan nu tänka på för att inte slita för mycket på miljön?
Bra fråga Lollo!
Jag tror att man ska tänka som i resten av livet om man vill hålla nere sina utsläpp; res kort, res klimatsmart coh konsumera mindre. Så en skidresa till Japan kanske inte är aktuellt. Till svenska/norska fjällen kan man åka tåg, eller miljöbil. Det är en stor del av veckans utsläpp.
Sedan ska man fundera på sin konsumtione så klart, behöver man köpa nya skidor, kläder etc? Kan man använda de gamla, eller köpa begagnat? En bättre lösning kan vara att hyra utrustning än att köpa mycket nytt.
18.33
Hej, är det vissa områden i ex Alperna som är mer känsliga än andra, och som man egentligen bör undvika?
Hej.
Man behöver inte undvika vissa områden i Alperna av klimatskäl, hela alperna påverkas av dina utsläpp. Däremot kan man fundera på hur man reser dit. Det går ju att åka tåg, även om det är lite besvärligt. Buss är bättre än flyg.
Men eftersom det redan pågår en uppvärmning kan vissa orter på lägre höjd ha dålig snötillgång, och det kan ju vara en effekt av klimatföändringarna som kommer bli allt tydligare.
18.36
Tror du att skidtävlingar på plastunderlag kan göras klimatsmarta? Finns det klimatsmart plast?
Hej Hugo! Roligt fråga! Men kanske ett stickspår på nåt sätt? Det finns ju bioplast med lägre koldioxidutsläpp, men om den går att änvända till skidbackar på grund av hållfasthet etc vågar jag inte säga.
Förhoppningen är väl att det ska finnas snö även i framtiden så att man slipper backar av plast.
Men inomhusbackar finns ju idag mest i varma länder som Dubai, och det stora klimatproblemet med skidåkning där om det handlar om konstsnö inomhus, det är ju kylaggregaten som kräver mycket energi. Där är det ju dessutom fossil energi med höga CO2-utsläpp. Helkass för klimatet så klart med sådan skidåkning;)
18.40
Hur stor miljöbov är själva liftarna?
Hejsan Sofi!
Jag tror inte elförbrukningen i liftarna är ett särskilt stort problem. I Sverige drivs liftarna på de flesta orter på förnybar el, vind eller vattenkraft. Då är ju utsläppen minimala. I andra länder med en annan energimix, tex kolkraft, blir det ju annorlunda och högre utsläpp, men i förhållande till din egen resa är det nog små utsläpp.
18.50
Man satsar på en flygplats i sälenområdet. Hur slår det på miljön i förhållande till att ta bilen?
Hej. Så klart är ju flyg sämre ur utsläppssynpunkt, i alla fall om du inte jämför med att åka själv i en enorm bensindriven SUV som kan ha höga utsläpp per kilometer. En ny flygplats kan ju dessutom öka det totala flygresandet menar kritiker.
Man får ju betala en viss flygskatt, men det är en liten kostnad i förhållande till skidresan i övrigt. Dessutom är det ju för de flesta i Sverige en ganska kort resa där man kan välja en resa med lägre utsläpp.
18.56
Hur stor är belastningen på klimatet av konstsnötillverkning? Många sprutar stora mängder för att spara och vattennivåer påverkas i tex Åresjön
Hej Jonas. Det är sant att elförbrukningen vid konstsnötillverkning är stor, det handlar om miljonkostnader för skidorterna. Men som med liftarna handlar det i sverige om förnybar el så utsläppen blir små. Sen kan man ju argumentera för att man ska vara sparsam med el i alla fall av resursskäl.
I takt med att klimatet blir varmare så blir ju skidorterna mer och mer beroende av konstsnö och det kommer ju att öka elförbrukningen. För att spara el coh dessutom kunna starta säsongen tidigt sparar en del orter snö från vintern som kan skyfflas ut i början på säsongen.
Frågan om vattentillgång kan ju också vara ett miljöproblem, något som du säger har orsakat konflikter i bla Åre.
19.02
Tack för bra och smarta frågor! Vintersport behöver ju inte vara ett klimatproblem, men kan få problem i ett varmare klimatet.
Men att syssla med vintersport kan indirekt vara bra för klimatet tror jag. Det skapar en kontakt med naturen och uteliv, och ett engagemang för att rädda klimatet.
Så tänk inte att vintersport är dåligt! Men tänk efter så det inte förvärrar klimatuppvärmningen.:) God tur!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer