Foto: TT Nyhetsbyrån

Annandagsbandy på SVT: ”Större än julafton”

Uppdaterad
Publicerad

Julafton i alla ära. I bandyns Sverige är annandag jul störst. Derbyomgång står på menyn och SVT visar mötet mellan serieledaren Sandviken och mesta mästarna Västerås – en repris på vårens SM-final. ”Det är giganternas kamp”, säger SVT-experten Jonas Holgersson.

Holgersson har själv en elitkarriär som spelare och tränare bakom sig och vet hur stort annandagsbandyn är.

– Annandagen är oerhört förknippad med bandy och en högtidsdag. För mig är det större än julafton.

Elitserien i bandy 2014-2015

Full omgång och publikfest väntar.

– Många är hemma och firar jul och passar på att se sitt hembygdslag, kanske den enda matchen man ser på hela året. Spelarna har också firat jul och för dem blir det speciellt att träffa lagkamraterna igen efter ett par dagar borta. Växlingen mellan ledigheten och matchen är klurigt för lagen, tur då att de får gratisenergi av att det är derby. Man spelar för hembygden.

Tror Västerås har chansen

SVT visar Sandviken-Västerås. Större än så blir det inte, menar SVT-experten.

– Det är giganternas kamp. Ingo mot Floyd, Borg mot McEnroe, Barcelona mot Real Madrid. Det är på den nivån.

Sandviken har gått fram som en ångvält under säsongen. 11 segrar på 13 matcher och bara en förlust, mot Vänersborg i förra omgången. Tabelltrean Västerås är inne i en fas där man bygger nytt och västmanlänningarna slår ur underläge.

– Man har ett inpräntat spel i Sandviken som är färdigt medan Västerås håller på att skapa en ny storhetstid med ett nytt spel som ska leda dem dit. De har höjt ribban och siktar bortom den här säsongen.

Esplund avgörande

Holgersson rankar Sandviken högre men menar att Västerås har chans i en enskild match. Men då måste Johan Esplund leverera.

– Han kan göra skillnaden själv, åt båda hållen om han inte kommer upp i nivå. Västerås har inte hunnit tillräckligt långt i lagspelet och lutar sig mot Esplund, som är överlägset bäst i laget. Han kan ta Västerås till nästa nivå och spöa Saik av egen kraft.

Men Holgersson tror inte att Esplund får extra bevakning från Saik.

– Jag tror inte de bryr sig om VSK:s spel så mycket, utan förlitar sig på sin egen kraft.

Blir målrikt

När lagen möttes tidigare under säsongen vann Sandviken med 6-2, trots att Västerås dominerat första halvlek. SVT-experten tror på en målrik match på annandagen.

– Det kommer att bli jämnt, högt tempo och två lag som vill driva spelet. För oss som tittar kommer det kännas som att det blir målchans ofta.

Sändningstider

13.50-16.00 SVT1

16.00-16.30 SVT2

(Hela sändningen i Play)

Kommentator: Chris Härenstam @SVTChris

Expert: Jonas Holgersson

Matcher annandag jul

Sandviken-Västerås

Kalix-Vetlanda

Kungälv-Tillberga

Broberg-Ljusdal

Sirius-Hammarby

Bollnäs-Edsbyn

Vänersborg-Villa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien i bandy 2014-2015

Mer i ämnet