MMA-fajtern Latifi har Zlatan som förebild

Uppdaterad
Publicerad

I den stora MMA-galan i Globen i dag går Ilir Latifi en intressant fajt. Till skillnad från förra året då han slängdes in i sista stund är han nu bra förberedd. Han växte upp i Rosengård med Zlatan Ibrahimovic som lekkamrat, en förebild som Latifi ser upp till.

Latifis UFC-resa raketstartade just i Stockholm och Globen ifjol. Han blixtinkallades som ersättare i galans huvudmatch då Alexander Gustafsson fått ett jack i ögonbrynet och fått startförbud. Nu är han tillbaka. För att göra sin fjärde UFC-start. Malmö-sonen möter den rutinerade polacken Jan Blachowicz.

– Jag har förberett mig i flera månader. Nu är det bara fajten kvar, säger en förväntansfull Latifi till SVT Sport.

Hans föräldrar har albanskt ursprung. De emigrerade från Kosovo på 1960-talet. Själv är Ilir Latfi född i Sverige, men när han ställer sig i ringen i dag representerar han båda länderna.

– Jag har rötterna ur båda kulturerna och känner stolthet.

Brinner för ett bättre samhälle

Förutom sporten brinner han också för politik. Inför valet i september medverkade han i debatter. Han säger så här om integrationspolitiken i statsdelen Rosengård i Malmö där han är född och uppvuxen:

– Det finns ett utanförskap och integrationen kan göras bättre även om det finns fantastiska saker i Rosengård också. Men om människor inte känner sig delaktiga skapar de sitt eget samhälle, säger Latifi.

Berätta om din relation till Zlatan Ibrahimovic?

Vi växte upp några gårdar ifrån varandra i Rosengård. Han visar att det går att lyckas med talang och vilja. Han är en fantastisk förebild och visar vad man kan göra med beslutsamhet, säger Latifi om Zlatan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.