Deprimerad Vonn redo för comeback

Uppdaterad
Publicerad

Efter två svåra skador är Lindsey Vonn redo att ta att upp kampen om medaljerna igen. I en exklusiv intervju med SVT Sport berättar Vonn om depressionen hon lider av, hunden Leo och sin stora comeback nästa vecka
– Jag jobbar hårt och har mycket kvar att ge. Jag vill tillbaka till pallen och har aldrig tvivlat på mig själv, då kan man lika gärna lägga av, säger hon till SVT Sport.

Den 5 februari 2013 är ett datum som kom att förändra Lindsey Vonns karriär för en lång tid framöver.

Skadorna som hon ådrog sig under VM i Schladming tvingade Vonn till två stora knäoperationer, en krossad OS-dröm och en frånvaro som gjort att den alpina cirkusens stora affischnamn inte vunnit en världscuptävling på nästan två år.

– Mina två senaste år har varit jobbiga. Det var tufft redan efter den första skadan. Att sen träna och förbereda sig hela året inför ett OS för att sen gå och skada sig igen. Det var riktigt tufft och svårt att hantera. Både psyksikt och fysiskt, säger hon.

Hur lång tid tog det för dig att komma över det?

– Innan operationen var jag tvungen att acceptera att det inte skulle bli något OS. Det var tungt. Efter operationen var jag tvungen att ligga stilla i några veckor vilket gjorde det hela ännu jobbigare.

Tar medicin

Samtidigt som Lindsey Vonn siktar på att åter bli bäst i världen för hon en tuff kamp utanför backen. Vonn lider sen många år tillbaka av depression, något som hon tar medicin för dagligen. Med de senaste årens motgångar blickar Vonn tillbaka mot en av sina tyngsta perioder i karriären.

– Jag har fortfarande dåliga dagar, men överlag har det blivit bättre. Min familj finns där och stöttar mig. Att ha den supporten hjälper mig från att bli för deprimerad, säger hon, och fortsätter:

– Det var också en av anledningarna till varför jag adopterade min hund, Leo. Att ha något att se fram emot när allting bara gick utför. Leo ger mig ljus i tillvaron och han är alltid glad att se mig oavsett om jag har en dålig dag eller inte. Det hjälper mig att vara positiv.

Är här temporärt eller kommer du att tvingas leva med det här?

– Jag vet inte. Jag har tävlat i hela mitt liv och jag vet inte om saker kommer bli bättre eller sämre när jag lägger av. Det är en kemisk obalans i hjärnan och jag kommer nog tvingas leva med det i resten av mitt liv. Vi får helt enkelt se, just nu tar jag en dag i taget.

”Kommer att bli speciellt”

I reportaget som ni ser ovan eller i kvällens Sportspegeln berättar Vonn även om känslorna inför VM på hemmaplan i Vail.

– Jag måste bygga upp mitt självförtroende och få igång rytmen. Men jag ser ändå fram emot VM. Hela min familj kommer att vara där. Det kommer att bli speciellt, säger hon.

Vad kan publiken förvänta sig?

– Allt är möjligt. Förhoppningsvis ställer jag upp i tre discipliner och tar några medaljer.

Folk kan förvänta sig en lycklig Lindsey som kommer att göra sitt bästa varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alpina VM i Vail/Beaver Creek

Mer i ämnet