Foto: TT Nyhetsbyrån

Deschamps: ”Ingesson är en stor förlust”

Uppdaterad
Publicerad

Olympique Marseilles fans hedrade Klas Ingesson nyligen.

Inför mötet med Sverige säger den franske förbundskaptenen Didier Deschamps. – En hemsk förlust.

På måndagens presskonferens fick Deschamps frågor om Ingesson, som gick bort i cancer i slutet av oktober och förbundskaptenen blev känslosam.

– Ja, han bar den här tröjan (Marseilles). Jag har mött honom, det var en väldigt bra defensiv mittfältare. Det är en hemsk förlust, han var en stor spelare som skrev historia med sitt landslag.

Klas Ingesson

Ingesson spelade en kort tid (säsongen 2000-2001) i slutet av sin spelarkarriär på Stade Vélodrome. Han är en av flera svenska spelare som genom åren gjort avtryck i Olympique. De allra största stod Gunnar ”Säffle” Andersson och Roger Magnusson för. Anders Linderoth firade också triumfer som mittfältare i klubben.

Två spelare från Marseille

Runt 50 000 väntas imorron till Stade Velodrome. Den fanatiska publiken i Marseille är speciell. Och provinsiell. Den symboliserar spänningarna mellan landet och centralmakten i Paris. Att mötena mellan Olympique och Paris SG urartat i kravaller mellan supportrarna har varit mer regel än undantag.

– Framför allt är ”OM” deras lag, men på landskamperna har vi alltid haft en bra stämning här. För vissa av dem är det väldigt viktigt att det finns OM-spelare med, men det finns folk här också som älskar Frankrike.

På presskonferensen sa Deschamps också att han inte tror att han kommer utnyttja alla sex bytena den här vänskapskampen.

Men att han däremot som både ex-spelare och ex-tränare här i Marseille minns hemmapublikens speciella hängivenhet för sitt klubblag. Mer än för landslaget. Och att han därför planerar att släppa fram spelarna med Marseille-anknytning: målvakten Steve Mandanda och anfallaren Mathieu Valbuena, numera i Dynamo Moskva.

– När jag spelade min sista match här fick jag känna på lite av ljudet på den nya arenan. Och jag har sett alla ”OM:s” matcher på tv. Jag tvivlar inte på att det kommer att bli bra stämning.

Som PSG-stjäna hade Zlatan Ibrahimovic fått ett hett välkomnande. Det slipper han nu, i och med det väntade återbudet.

”Annat lag utan Zlatan”

Deschamps:

– Sverige är ett annat lag utan Zlatan. Men jag har sett dem spela både med och utan honom. Han ger förstås lite extra glans för er, för supportrarna, för media, men de har andra spelare som vet hur man spelar utan Zlatan. Det förändrar inte inställningen för oss, det är årets sista match och vi vill göra det bra.

Valbuena:

– Han är en stor spelare som är viktig för sitt lag, men vi fokuserar på oss själva, det viktigaste för oss är att vinna. Zlatan är superviktig för Sverige, men vi fokuserar på oss själva.

-– Det här är en landskamp som vi måste vinna efter vår insats mot Albanien (1–1).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klas Ingesson

Mer i ämnet