”Det blir dramatik”

Uppdaterad
Publicerad

Thed Björk vann ifjol STCC-mästerskapen i överlägsen stil och säkrade titeln redan med två lopp kvar att köra. Tills i år ändras reglerna. – Mycket bra förändringar, säger SVT Sports expertkommentator Jonas Kruse.

Nyhet för i år i STCC är att man ändrar på kvalsystemet. Förarna får fler poäng för prestationen i den första kvalomgången. Dessutom vänder man på de tio främsta i det första heatet.

– Det blir dramatik. Det kommer bädda för många omkörningar och tuffa tag, säger Thed Björk.

De som startar etta får 25 poäng. Nackdelen är att de får starta tia i första omgången. Regerande mästaren har klart för sig hur han ska tackla regeländringen.

”Tuffare racing”

– Full gas, hela tiden, från början. Vi sparar inte någonting. Jag tror det gäller att försöka vinna kvalet eftersom vi får poäng i kvalet.

– Det kommer bli tuffare racing, säger Jonas Kruse.

Ifjol var det endast tre förare som vann deltävlingar. Thed Björk, Rickard Göransson och Linus Ohlsson delade på vinsterna.

Fler omkörningar

– Det kommer bli jämnare. Vi kommer få fler omkörningar, och det saknade vi förra året, säger Kruse.

– Det blir kanske inte möjligt att köra om allihopa. Det kommer bli fler omkastningar.

Nya kvalsystemet öppnar även för mer oförutsägbara tävlingar.

– Det är lätt att det händer något, att man krokar ihop, och kanske tappar ett heat, säger SVT Sports motorexpert.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.