Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet Foto: Scanpix

”Det dödliga giftet måste ur idrottsrörelsen”

Uppdaterad
Publicerad
Det är en liten klick supportrar i landets storstäder som hotar tränare – och de måste motverkas av ”vanliga” supportrar, menar Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet.

Efter dagens besked att Djurgårdens tränare och ordförande avgår efter att ha utsatts för hot sägerBjörn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet, att det är dags att ändra spelreglerna.

– Det är fullständigt oacceptabelt och det styrker mig i att det här dödliga giftet måste ur idrottsrörelsen. Vi kan inte ha det så här.

Hotare kan komma undan

Erikssons förklaring till att ytterligare en tränare avgår efter att ha mottagit hot är att man kan hota och komma undan med det.

– Men det är inte okej – det är kriminellt. Om man utsätts för hot är det klart att man blir rädd och orolig och att man i vissa fall säger att det är inte värt det här. Ska man acceptera i ett samhälle, att just idrotten ska vara det mest utsatta av allt?

Björn Eriksson har, på uppdrag av regeringen, utrett våld och hot inom idrottsvärlden och hans undersökning visade bland annat att över fyrtio procent av alla verkställande direktörer och sportchefer hade hotats det senaste året.

– Totalt oacceptabla siffror.

”Människor vi måste befria oss ifrån”

Utredning visade även att det är ungefär 700 personer som hotar tränare.

– Det är ungefär tre procent av alla organiserade supportrar och de är fördelade på ett antal klubbar i storstäderna. Det betyder alltså att det är den här typen av människor vi måste befria oss ifrån på det ena eller andra sättet. Det absolut viktigaste är att vi vanliga medlemmar går in i klubben och går med på möten för att se till så att de här personerna inte får bre ut sig. Det är vår demokratiska utmaning.

Vad tror du kommer hända nu?

– Jag hoppas att vi tillsammans vaknar upp och säger ungefär samma sak som Margareth Tatcher sa när de hade de stora problemen med huliganism i Storbritannien, ”nu får det vara nog” eller ”enough is enough”. Vi måste återta befälet – vi som älskar idrott och inte är kriminella, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Allsvenskan 2013

Mer i ämnet