Foto: Scanpix

”Det går inte att visitera bort pyroteknik”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag presenterar Björn Eriksson, nationell samordnare för att motverka idrottsrelaterat våld, slutrapporten för den så kallade ”huliganutredningen”.

Redan nu avslöjar Eriksson för SVT Sport att ett av förslagen handlar om hur man kan arbeta med legaliserad pyroteknik på utomhusarenor.

– Man kan skapa en särskilt plats där man kan använda pyroteknik. Men då krävs det tillstånd, skyddsutrustning och så vidare, säger Eriksson till SVT Sport.

”Det är värt att prova”

Björn Erikssons förslag är att man provar något liknande det system man har i Norge och Österrike.

– Det är uppenbarligen så att det går inte att visitera bort pyroteknik. Det är det som är det grundläggande problemet. I dag eldar man med 3 000 grader ibland mitt inne i ståplatspubliken utan möjligheter att ta hand om eventuella olyckor.

– Man kan ju till exempel inte släcka pyroteknik i vatten, det har ju eget syre... Men gör man det under kontroll av brandmyndighet har man en helt annan säkerhet. Sedan är bara frågan om det räcker för att negativa människor inte ska elda. Men det är värt att prova, säger Eriksson.

Omfattar endast utomhusarenor

Förslaget om legal pyroteknik kommer dock endast att omfatta utomhusarenor.

Eldningen av bengaler som gjorde att SM-finalen i bandy på Friends Arena (med stängt tak) sköts upp, upprörde Eriksson:

– Det är för jävligt att det ska vara på det sättet. Hade det eldats lite mer i går hade väl matchen fått skjutas upp bra mycket längre. Röken går ju upp i taket och sedan ner. Det hade inte behövts mycket till för att de inte skulle kunnat spela.

Fakta om utredningen

Utredningen Nationell samordning mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang tillsattes av regeringen i mars 2011.

Utredningen lämnade i april 2012 delbetänkandet Mindre våld för pengarna och i juni 2012 Skrivelse med anledning av riksdagens beslut om anmälningsplikt vid idrottsarrangemang.

Med slutbetänkandet Mera glädje för pengarna är utredningen avslutad.

Källa: Regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.