Dokumentär: Det smutsiga spelet när Ryssland fick VM

Uppdaterad
Publicerad

Hur gick det egentligen till när Ryssland tilldelades fotbolls-VM? I en dansk dokumentär ”Det hemliga spelet om VM” som sänds i SVT ikväll avslöjas delar av det smutsiga spelet bakom kulisserna, med bla spionage från båda håll.

Storbritannien satsade mycket pengar och prestige på att få fotbolls-VM 2018 och kampen stod främst mot Ryssland. Britterna blev så intresserade av ryssarnas aktiviteter och vilka de träffade att de valde att spionera.

– De hyrde in två privata spionbolag, som båda hade nära kopplingar till MI6, Storbritanniens underättelsetjänst för utlandet, berättar Heidi Blake, journalist på BuzzFeed.

Blake säger att även Ryssland i sin tur skaffade sig spioner i London, för att ha koll på vad engelsmännen gjorde.

De två danska journalisterna har träffat även en konsult, Peter Hargitay, som fick erbjudande att jobba med det brittiska anbudet, och berättade det för förre FIFA-presidenten Sepp Blatter.

– Han (Blatter) tittade på mig och sa: ”Gör inte det.” ”Varför?” sa jag. ”De kommer inte att vinna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.